Psykiater: – Gislene har god støtte i hverandre

Statoil-sjef Helge Lund besøkte pårørendesenteret på Kokstad lørdag. Ifølge psykiater Lars Weisæth blir fellesskapet på jobb viktig i tiden som kommer for dem som har vært involvert i gisseldramaet i In Aménas. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Statoil-sjef Helge Lund besøkte pårørendesenteret på Kokstad lørdag. Ifølge psykiater Lars Weisæth blir fellesskapet på jobb viktig i tiden som kommer for dem som har vært involvert i gisseldramaet i In Aménas. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Ifølge psykiater Lars Weisæth vil de norske gislene i Algerie ha god støtte i hverandre og arbeidsplassen i tiden framover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Mange mener man aldri kan komme over slike ekstreme opplevelser, men det gjør faktisk de aller fleste. Målet er ikke å glemme det som har skjedd, for det gjør man ikke. Målet er at det ikke skal være forstyrrende lenger, og det greier de fleste, men det kan ta lang tid, sier Weisæth til NTB.

Les også: Kongen føler sorg og uro

Lov å være lettet

I helga begynte vitneskildringene fra gisselsituasjonen i In Aménas å komme, og offentligheten fikk et lite innblikk i dramaet som utspilte seg på gassanlegget over fire dager.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Statoil-sjef Helge Lund har møtt nordmenn som var på gassanlegget, og som forteller om ekstreme opplevelser.

Nå må de involverte få hjelp til å få oversikt over hva som har skjedd, og hva de har vært med på, ifølge Weisæth.

– Dette er viktig for at det skal bli lettere å forstå, og å gjøre det begripelig, sier han.

Samtidig er det mange og motstridende følelser som nå skal bearbeides.

– Umiddelbart føler man en stor lettelse, så det kan ta tid å bli innhentet av det man har opplevd. Det er viktig å vite at det lov til å være lettet, selv om det kanskje ikke er så lett å være glad akkurat nå.

Les også: Nordmann gjemte seg for terroristene i fire døgn

Kolleger blir viktige

I tillegg til familien vil fellesskapet på jobb bli viktig for de berørte i tiden som kommer.

– Kolleger er viktig når slike ting skjer i en jobbsituasjon. Vi ser et bedre resultat når bedriften tar ansvar for oppfølgingen i en slik situasjon enn hvis myndighetene og helsevesenet gjør det, sier Weisæth.

– Det ser ut til at Statoil har tatt denne utfordringen fra topp til bunn, mener han.

I tillegg er det mange som ikke vil være borte fra jobb for lenge etter dramatiske hendelser.

– Jeg vil tro de fleste er veldig slitne og trenger å hvile og å ta seg inn igjen nå, men det å komme i gang med jobb igjen om ikke altfor lenge er viktig for mange, sier psykiateren.

Ifølge Weisæth kan det ta tid før inntrykkene fra det man har opplevd, faktisk innhenter de involverte.

– Å snakke med dem man var sammen i fare med er veldig god hjelp, så kan man søke profesjonell hjelp hvis det blir for voldsomt, sier Weisæth.

– Dette har vært ekstremt, men det er utrolig hva mennesket tåler, sier han.

Personvernpolicy