Belmokhtar tar ansvar for gisselaksjonen

Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar sier han tar på seg ansvaret for gisselaksjonen i Algerie. Foto: Reuters / NTB scanpix
Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar sier han tar på seg ansvaret for gisselaksjonen i Algerie. Foto: Reuters / NTB scanpix

Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar tar i et videoopptak på seg ansvaret for gisselaksjonen i Algerie på vegne av al-Qaida.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta:

Mokhtar Belmokhtar:

* Født 1. juni 1972 i Ghardaia i Algerie.

* Heter egentlig Khaled Abou El Abass og er kjent under krigernavnet Laaouar.

* Reiste i 1991 til Afghanistan for å kjempe for mujahedin. Der skal han ha mistet et øye, noe som har gitt ham tilnavnet «den enøyde».

* Vendte i 1993 tilbake til Algerie, der han sluttet seg til Den væpnede islamske gruppe (GIA) i borgerkrigen. Han avanserte raskt til lokal kommandant.

* Sluttet seg i 1998 til Salafistgruppen for forkynnelse og kamp (GSPC), som i 2007 ble til Al-Qaida i islamske Maghreb (AQIM). Der ble han kommandant for sørregionen.

* Antas å ha stått bak en rekke bortføringer av vestlige borgere.

* Skal i fjor ha røket uklar med andre AQIM ledere, angivelig fordi de ville frata ham kommandoen over hans egen brigade.

* Leder et stort og lukrativt smuglernettverk i det sørlige Algerie, Mali og flere andre land i det vestlige området rundt Sahara.

* Sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, Katiba des Moulathamine (De maskertes brigade).

* Tok i et videoklipp søndag på seg ansvaret for gisselaksjonen ved gassanlegget i In Aménas i Algerie der minst 25 sivile ble drept.

(Kilde: AFP; Wikipedia)

Ifølge den mauritanske nettavisa Sahara Media sier den algeriske islamisten i videoopptaket at han står bak terrorangrepet ved gassanlegget In Aménas, og at han snakker på vegne av al-Qaida-nettverket.

– Vi hadde rundt 40 jihadister, de fleste fra muslimske land, og til og med noen fra Vesten, forteller islamistlederen i videoopptaket.

I videoen sier han også at han er rede til å forhandle med Algerie og vestlige land dersom de stanser bombingen av Nord-Mali, ifølge Sahara Media. Selve videoen er foreløpig ikke blitt publisert.

Les også: Vi må ikke miste håpet

Belmokhtar har stått bak en rekke gisselaksjoner de siste ti årene, og han leder et stort og velorganisert smuglernettverk i det sørlige Algerie, Mali og flere andre land i det vestlige området rundt Sahara. Dette har han tjent enorme pengesummer på.

Politi og sikkerhetskilder mener den enøyde algerieren først og fremst har brukt tida på ren bandittvirksomhet de siste årene. Store mengder colombiansk kokain er blitt smuglet til Europa via Nord-Mali, der Belmokhtar har hatt sin base, og han kobles også til smugling av våpen.

Les også: Panetta: USA kan ikke akseptere noe fristed for Al-Qaida

Belmokhtar har også drevet omfattende smugling av sigaretter, noe som lokalt har gitt ham tilnavnet «Mr. Marlboro».

Belmokhtar er ettersøkt i mange nordafrikanske land for gisseltaking og drap på en rekke vestlige statsborgere

Dette har skjedd:

Onsdag 16. januar:

* En gruppe tungt væpnede islamister angriper en buss med ansatte fra gassanlegget i In Aménas sørøst i Algerie. Anleggets vakter klarer å slå tilbake angrepet, og busspassasjerene, deriblant flere nordmenn, kommer seg i sikkerhet.

* Angrepet knyttes til en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar.

* Islamistene rykker videre mot selve anlegget og klarer å ta seg inn på området. Der tar de et stort antall gisler, deriblant 41 utlendinger, ifølge gisseltakerne.

Torsdag 17. januar:

* Terroristene krever fritt leide for å starte forhandlinger. Algeriske myndigheter nekter å forhandle.

* Algeriske styrker åpner ild når gisseltakerne forsøker å flykte i fem biler med flere gisler.

* Den algeriske hæren bomber bilene, og flere terrorister og gisler blir drept. Antallet sårede og døde er ukjent.

Fredag 18. januar:

* Ifølge gisseltakerne holdes fortsatt sju utlendinger fanget, og de sier at ingen av disse er nordmenn. 600 algeriske gisler skal ha blitt befridd.

* I løpet av fredag ankommer til sammen seks overlevende Norge. Én av dem sendes til Haukeland sykehus med lettere skader.

* Natt til fredag har en norsk Statoil-ansatt kommet seg i sikkerhet og er brakt til det lokale sykehuset. Tilstanden er stabil.

Lørdag 19. januar:

* Ytterligere tre nordmenn har kommet seg i sikkerhet og skal være fysisk uskadd. Det er nå fem nordmenn Statoil ikke kan redegjøre for.

* Utenriksdepartementet opplyser de har fått bekreftet at gisselaksjonen i In Aménas er avsluttet.

Personvernpolicy