Nordmann gjemte seg for terroristene i fire døgn

Norske Oddvar Birkedal, som lørdag ble reddet ut av gassanlegget i In Aménas, forteller at han har oppholdt seg på sitt rom under hele terroraksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Da jeg våknet tidlig onsdag morgen, hørte jeg alarmen og skuddveksling. I henhold til prosedyrene holdt vi oss på rommet. Jeg ble på rommet til vi ble reddet i morges av de militære, sier mannen til nyhetsbyrået Reuters.

Fædrelandsvennen får bekreftet fra familien at mannen som er intervjuet av Reuters er Oddvar Birkedal og kommer opprinnelig fra Grimstad, men er bosatt i Asker.

Birkedal, som har jobbet ved gassanlegget i In Aménas i cirka ett år, forteller at han ikke har lidd noen fysisk nød og at de har blitt tatt godt hånd om.

Etter intervjuet ble han ledsaget av væpnet politi til en ventende buss.

Les også: Stoltenberg: - Norske liv kan ha gått tapt

– Økende uro

Statoils konsernsjef Helge Lund bekreftet på en pressekonferanse lørdag kveld at mannen er norsk og er blant de Statoil-ansatte som jobbet ved gassanlegget.

Lund bekreftet at 12 av de 17 som var i In Aménas da angrepet startet er bekreftet i sikkerhet.

– Dermed er det fortsatt fem nordmenn som ikke er kommet til rette, sa Lund.

– Vi kjenner en dyp og økende uro for våre fem kollegaer. Vi arbeider for fullt for å skaffe informasjon og få hjelp fram til de fem, sa Lund.

Les også: Algeriske myndigheter bekrefter antallet døde

Ekstreme opplevelser

Tidligere på dagen hadde Statoil bekreftet at ytterligere to nordmenn var bekreftet å være i sikkerhet i Algerie. Da var situasjonen fortsatt uavklart for seks Statoil-ansatte. Nå er tallet nede i fem.

Lund besøkte lørdag formiddag mannen som kom tilbake fra Algerie og ble innlagt på sykehus.

– Jeg har hatt en fin, god og lang samtale med ham som har kommet dit, en person som har vært gjennom en ekstrem situasjon og ekstreme opplevelser, sa han før han besøkte pårørendesenteret på Flesland.

Personvernpolicy