Statoil-sjefen:

– Vi må ikke miste håpet

Ytterligere to nordmenn er reddet fra gisselaksjonen i In Aménas i Algerie. Seks nordmenn er fortsatt savnet, men Statoil-sjef Helge Lund gir ikke opp håpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nyheten om de to som er i sikkerhet, er gode nyheter i en vanskelig tid. Situasjonen er fortsatt veldig vanskelig for de pårørende til de seks nordmennene som fortsatt ikke er gjort rede for, sa konsernsjefen under en pressekonferanse på Statoils kontorer på Forus lørdag formiddag.

Gisselaksjonen i Algerie har vart i over tre døgn.

– Vi må aldri miste håpet, understreket Lund, som også gjorde det klart at gisselaksjonen allerede er en ufattelig tragedie for de involverte.

LIVE: Følg siste utvikling direkte her

På vei til Norge

Den ene som er kommet i sikkerhet natt lørdag, er blitt transportert ut av Algerie og er nå på vei til Norge. Den andre vil etter planen bli transportert ut i løpet av dagen.

– Dette betyr at 11 av de 17 ansatte som befant seg på In Aménas-anlegget, nå er i sikkerhet, sa Lund til det oppmøtte pressekorpset.

Han ville ikke si hvordan de to ble brakt i sikkerhet av hensyn til situasjonen på bakken i In Aménas.

Lund varslet på pressekonferansen at han igjen vil reise til Bergen for å møte de pårørende og de hjemvendte fra Algerie.

Les også: - Gisseltaker snakket et språk norske gisler forstod

Vedvarende militæraksjon

Statoil fortsetter lørdag sitt arbeid med å hente inn informasjon om hva som skjer i landet.

– Det er et vanskelig arbeid, fordi det er vanskelig å få informasjon ut fra det lukkede området. Samtidig gjør vi alt vi kan for å hjelpe de pårørende, sa Lund.

Lund opplyste videre at han i løpet av de siste timene har hatt mange samtaler med Algeries oljeminister. Han har også snakket med konsernsjefen i Sonatrach, som er Algeries statlige energiselskap.

– Det er ingenting som tyder på at militæraksjonen ved anlegget er avsluttet.

Landet fredag

Den skadde personen som kom i sikkerhet natt til fredag, landet i Bergen fredag kveld. Han er lettere skadd, og tilstanden hans er stabil. Han får medisinsk behandling ved Haukeland universitetssjukehus.

Gruppen fra In Aménas med fem Statoil-ansatte ankom Bergen fredag. De får oppfølging ved pårørendesenteret.

– Uttransportering av ikke-kritisk personell er nå gjennomført. Det betyr at vi nå har fraktet i alt 51 personer ut av Algerie. De to siste er enten underveis eller i ferd med å starte hjemreise, heter det i en pressemelding fra Statoil.

Personvernpolicy