– Norske gisler forsto hva gisseltaker sa

En av gisseltakerne som deltok i aksjonen mot gassanlegget In Aménas skal ha vært nordeuropeer og blitt kalt «nordmannen». Illustrasjonsfoto: REUTERS/Ramzi Boudina
En av gisseltakerne som deltok i aksjonen mot gassanlegget In Aménas skal ha vært nordeuropeer og blitt kalt «nordmannen». Illustrasjonsfoto: REUTERS/Ramzi Boudina

Gisseltakeren som skal ha blitt kalt «nordmannen» snakket med de norske gislene på et ikke-engelsk språk de kunne forstå, ifølge vitner som kom seg ut av gassanlegget i Algerie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitnene skal ha kommet med opplysningene til algeriske myndigheter, skriver Aftenposten.

Kilder i det algeriske militæret forteller til avisen, via en fransk kilde, at flere løslatte gisler omtaler den høye mannen som «nordmannen».

Ifølge Aftenposten fortalte vitner som kom seg ut av anlegget at de norske gislene hadde en egen vakt.

– Vi er ikke sikre på hans nasjonalitet, men han er høy, hvit og har blå eller grønne øyne. Han snakker engelsk, og han ber og leser Koranen, sier en kilde i det algeriske militæret, ifølge Aftenpostens kilde.

– Ingen informasjon

Gruppen av terrorister, som onsdag stormet gassanlegget, besto stort sett av afrikanere fra sør for Sahara og algeriere, ifølge vitneutsagn. Men de løslatte gislene forteller også at det var to andre med i gruppen. Den ene var en franskmann, mens den andre var nordeuropeer, hevder de.

Opplysningene om nordeuropeeren, som ifølge vitner ble kalt «nordmannen», ble først viderebrakt av Le Point.

– Det jeg kan bekrefte, er at det blant gisseltakerne er personer fra en rekke ulike land, vi har per nå ingen informasjon om at det skal være nordmenn involvert, sier utenriksminister Espen Barth Eide under pressekonferansen fredag kveld.

PST vurderer

Eide understreket også at PST følger svært nøye med på situasjonen.

PST bekrefter overfor NTB at de er kjent med historien i den franske nettavisen, men ønsker ikke å fortelle hvordan de vurderer informasjonen.

– Vi vurderer all relevant informasjon som vi har, og bruker den til å bidra til et mest mulig presist situasjonsbilde for norske myndigheter, sier informasjonsdirektør Trond Hugubakken.

Han legger til at det er veldig mye usikker informasjon om det som foregår rundt anlegget i Algerie. Ifølge Dagbladet så har det norske etterretningsmiljøet ikke fått opplysninger som tyder på at det er norske statsborgere blant gjerningsmennene.

Personvernpolicy