Eide: – Lett å være langdistanseekspert

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide møtte pressen fredag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide møtte pressen fredag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) advarer mot å kritisere algeriske myndigheter i en tidlig og uavklart fase. Samtidig kaller Japans statsminister den algeriske ambassadøren inn på teppet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Algerie har fått kritikk fra flere av de berørte landene for å ha gått til militæraksjon mot gassanlegget i In Aménas.

På pressekonferansen fredag kveld understreket imidlertid utenriksminister Eide sterkt at det er for tidlig å trekke slutninger.

– Det er lett å være langdistanseekspert, sa Eide og la til at det er mye informasjon som offentligheten og andre land ikke har tilgang til.

Les også: - Algerie kjører sin egen taktikk mot terror

Norge fornøyd med informasjonen

Fredag ble det kjent at Japans statsminister Shinzo Abe ifølge nyhetsbyrået AFP kaller inn den algeriske ambassadøren på teppet i Tokyo for å få en forklaring på hvorfor det ikke ble gitt beskjed om militæraksjonen i forkant - en aksjon som kan ha ført til store tapstall.

- Storbritannia, USA og Japan kan «gjerne være sinte, men det er bedre for dem å være sint enn for at det er flere ofre, flere bortføringer», sier Majed Nehme, direktør i det månedlige algeriske magasinet Afrique Asia, til AFP.

- Den algeriske doktrinen er at de aldri forhandler med gisseltakere, la han til.

USA, Storbritannia og Japan mener informasjonen de har fått fra algeriske myndigheter er for dårlig. Utenriksminister Eide la på pressekonferansen til at den informasjonen som den norske regjeringen har fått fra sine algeriske kolleger, stemmer godt overens med opplysninger som er innhentet på annen måte.

Japans regjering i Tokyo har kalt militæroperasjonen mot gassanlegget i In Aménas for «beklagelig», mens en ikke navngitt toppolitiker i Washington skal ha «oppfordret sterkt» til at de algeriske autoritetene gjør gislene til sin topprioritet fremover, ifølge AFP.

Ingen kritikk mot militæraksjonen har kommet fra norsk hold.

Les også: Dette er de norske gislene ved Statoil-anlegget

Ble sammenlignet med Beslan

Militæraksjonen pågikk fortsatt fredag kveld. Algeriske styrker har fortsatt ikke kontroll over hele gassanlegget, til tross for tidligere meldinger om at aksjonen skulle være over, og den algeriske regjeringen har bekreftet at det finnes et antall gisseltakere og gisler inne på området.

Statsminister Jens Stoltenberg sier det er umulig å si hvor langvarig aksjonen vil være.

– Den algeriske statsministeren sa at de militære gikk gradvis og skrittvis fram for å unngå å risikere menneskeliv, sa han på pressekonferansen.

Storbritannias statsminister David Cameron har tidligere sagt at han er «skuffet» over ikke å ha blitt informert på forhånd om militæroperasjonen fra algerierne.

Enkelte kommentatorer skal ifølge AFP ha dratt paralleller mellom Algeries militærtaktikk i In Aménas og Russlands famøse behandling av gisselsituasjonen som kostet flere hundre mennesker livet i et teater i Moskva i 2002 og på en skole i Beslan i 2004.

I Beslan døde totalt 334 mennesker, inkludert 186 barn, da tsjetsjenske opprørere tok mer enn 1000 mennesker som gisler ved skolen, noe som fikk russiske myndigheter til å sette i gang et voldsomt angrep for å få slutt på beleiringen.

Les også: Nordmann flyktet fra gisseltakerne med splinter i beinet

- Tolv gisler drept

Det er fortsatt ikke bekreftet hvilket omfang aksjonen i Algerie har fått for de som arbeidet ved gassanlegget In Aménas.

Ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS dreier det seg nå om at tolv gisler er drept i forbindelse med militæroperasjonen. I tillegg skal 18 gisseltakere være drept, ifølge en kilde i den algeriske hæren. Disse tallene er imidlertid ikke bekreftet fra offentlig hold, og skal også ifølge hær-kilden være foreløpige.

Les også: - Halvparten av gislene frigitt

APS meldte tidligere fredag at 30 utlendinger fortsatt var savnet ved gassanlegget In Aménas. Ifølge en sikkerhetskilde var det uvisst hvor mange av disse som fortsatt ble holdt fanget av gisseltakere.

Det mauritanske nyhetsbyrået ANI, som har hatt løpende kontakt med gisseltakerne, melder på sin side at sju utlendinger fortsatt blir holdt fanget. En talsmann sier til nyhetsbyrået at gisseltakerne nå har planer om å sprenge deler av gassanlegget i lufta for å tvinge de algeriske styrkene på retrett.

Fredag kveld var situasjonen fortsatt uavklart for åtte nordmenn ved Statoil-anlegget.

Personvernpolicy