Forsvaret sender spesialsoldater med Hercules

Det er fly av denne typen, Forsvarets Hercules transportfly, som nå venter på å fly inn i Algerie. Bildet er tatt på Kreta i 2011. Foto: Lars Magne Hovtun / Scanpix
Det er fly av denne typen, Forsvarets Hercules transportfly, som nå venter på å fly inn i Algerie. Bildet er tatt på Kreta i 2011. Foto: Lars Magne Hovtun / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et transportfly med spesialsoldater og sanitetspersonell står på Sicilia. De er klare til å bistå i gisseldramaet i Algerie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakra om gisseldramaet i Algerie:

* Natt til fredag har en norsk Statoil-ansatt kommet seg i sikkerhet og er brakt til det lokale sykehuset. Tilstanden er stabil. For åtte andre nordmenn er situasjonen uavklart.

* Fredag 18. januar: Ifølge gisseltakerne er det sju utlendinger som fortsatt holdes fanget, og de sier at ingen av disse er nordmenn. 600 algeriske gisler skal ha blitt befridd.

* Den algeriske hæren bomber bilene, og flere terrorister og gisler blir drept. Antallet er uvisst. Det er heller ikke kjent hvor mange som er såret.

* Algeriske styrker åpner ild når gisseltakerne forsøker å flykte i fem biler med gislene.

* Torsdag 17. januar: Terroristene krever fritt leide for å starte forhandlinger. Algeriske myndigheter nekter å forhandle.

* Islamistene rykker videre mot selve anlegget og klarer å ta seg inn på området. Der tar de et stort antall gisler, deriblant 41 utlendinger, ifølge gisseltakerne.

* Onsdag 16. januar: En gruppe tungt væpnede islamister angriper en buss med ansatte fra gassanlegget In Aménas i Algerie. Anleggets vakter klarer å slå tilbake angrepet, og busspassasjerene, deriblant flere nordmenn, kommer seg i sikkerhet. Den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar sier hans gruppe står bak angrepet.

Forsvaret bekrefter at norske spesialsoldater er på vei til Algerie. Før de eventuelt kan lande i nærheten av gisselsituasjonen, må de få aksept fra algeriske myndigheter.

– Vi har ført fram en Hercules som en beredskap for medisinsk evakuering. Flyet er på et sanitetsoppdrag, bemannet av sanitetspersonell fra ulike miljøer i Forsvaret, også sanitetspersonell fra spesialstyrkene, sier oberst Dag Rist Aamoth til VG.

Aamoth er pressetalsmann for forsvarssjefen.

Norske spesialsoldater regnes blant de fremste elitestyrkene i verden. De er i stand til å håndtere flere ulike roller, og selv med medisinsk kompetanse vil de også kunne utføre andre oppgaver.

Det regnes som svært viktig å få egne styrker i nærheten av terroristene, i første omgang for å kunne rapportere hjem om hva som skjer. De norske spesialsoldatene vil - hvis de tillates å lande i Algerie - klare dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og selv om de skal hjelpe eventuelt sårede gisler under svært kompliserte forhold, er det ikke utenkelig at de også har som oppgave å bidra til å stanse gisseltakerne og få gislene fri, opplyser kilder til ABC Nyheter.

Toner ned spesialstyrkenes rolle

Det er overraskende at Forsvaret bekrefter at det er spesialsoldater fra eliteavdelingen Forsvarets spesialkommando (FSK) om bord i transportflyet. FSK er spesialtrenet på å slå tilbake angrep mot oljeinstallasjoner.

– Det er viktig for oss å understreke at dette er et sanitetsoppdrag. At noe av personellet om bord er fra spesialstyrkene, skyldes at de er i beredskap og raskt kan hentes inn, forklarer Aamoth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet står standby på Sigonella-basen ved byen Catania på Sicilias østkyst, i påvente av nye instrukser.

Fra før står et annet norsk fly med medisinsk utstyr på Sicilia, klar til å fly videre til Algerie så snart det får tillatelse til å lande på flyplassen ved gassanlegget In Aménas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet har også medisinsk personell om bord og er utstyr for transport av bårepasienter.

Les også: Dette er de norske gislene

Politiet sender også folk

Fredag ettermiddag melder også politiet at de etter anmodning fra Utenriksdepartementet har avgitt personell til det norske utrykningsteamet som er sendt til Algerie.

Foruten å sende tjenestemenn, har politiet også bistått Utenriksdepartementet og Statoil.

Politiet påpeker samtidig at trusselbildet i Norge er ikke endret som følge av gisseldramaet i Algerie.

Les også: Stephen så kjøretøy med gisler bli sprengt i luften

SAS-fly på vei til Alger

Et SAS-fly som er utstyrt for å gi medisinsk bistand og transportere pasienter, er på vei til Algeries hovedstad.

Flyet har stått på Sicilia i påvente av å få tillatelse til å fly inn til gassanlegget ved In Aménas. Mye tyder på at disse papirene fortsatt ikke er helt på plass.

– I første omgang skal flyet nå til Algeries hovedstad Alger, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet.

Flyet er ventet til Alger i løpet av et par timer.

Saken blir oppdatert

Følg utviklingen i Algerie direkte her