Dette er de norske gislene ved Statoil-anlegget

GISSELSITUASJON: Fortsatt hersker det mye forvirring rundt situasjonen ved gassanlegget i Aménas i Algerie, men ifølge de siste rapportene skal åtte nordmenn fortsatt være savnet. (Foto: AFP)
GISSELSITUASJON: Fortsatt hersker det mye forvirring rundt situasjonen ved gassanlegget i Aménas i Algerie, men ifølge de siste rapportene skal åtte nordmenn fortsatt være savnet. (Foto: AFP)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte nordmenn er fortsatt savnet etter gisseldramaet på gassanlegget i Algerie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om terrorangrepet i In Aménas:

* Natt til fredag har en norsk Statoil-ansatt kommet seg i sikkerhet og er brakt til det lokale sykehuset. Tilstanden er stabil. For åtte andre nordmenn er situasjonen uavklart.

* Fredag 18. januar: Ifølge gisseltakerne er det sju utlendinger som fortsatt holdes fanget, og de sier at ingen av disse er nordmenn. 600 algeriske gisler skal ha blitt befridd.

* Den algeriske hæren bomber bilene, og flere terrorister og gisler blir drept. Antallet er uvisst. Det er heller ikke kjent hvor mange som er såret.

* Algeriske styrker åpner ild når gisseltakerne forsøker å flykte i fem biler med gislene.

* Torsdag 17. januar: Terroristene krever fritt leide for å starte forhandlinger. Algeriske myndigheter nekter å forhandle.

* Islamistene rykker videre mot selve anlegget og klarer å ta seg inn på området. Der tar de et stort antall gisler, deriblant 41 utlendinger, ifølge gisseltakerne.

* Onsdag 16. januar: En gruppe tungt væpnede islamister angriper en buss med ansatte fra gassanlegget In Aménas i Algerie. Anleggets vakter klarer å slå tilbake angrepet, og busspassasjerene, deriblant flere nordmenn, kommer seg i sikkerhet. Den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar sier hans gruppe står bak angrepet.

17 Statoil-medarbeidere ble tatt til fange da en islamistisk gruppe slo til mot anlegget i Aménas onsdag morgen. 13 av dem er norske.

Så langt har fem av dem kommet seg i sikkerhet. Senest fredag morgen da det ble meldt at ny en nordmann hadde klart å komme seg i sikkerhet.

Situasjonen for de resterende åtte fortsatt er uavklart. Under følger en oversikt over nordmennene som jobbet ved anlegget, utarbeidet av TV 2.

De savnede

  • En 56 år gammel mann fra Sandnes som ifølge Stavanger Aftenblad jobber ved anlegget, og som befinner seg i landet sammen med kona.
  • En 55 år gammel mann fra Hadeland. Hans kone sier til Oppland Arbeiderblad at han ringte hjem onsdag formiddag.

– Han sa bare at han var tatt og ingenting annet. Det var nok ingen fri samtale for å si det sånn, uttalte hun til avisa onsdag kveld.

  • Tre menn fra Nordhordland og Gulen. Ifølge Strilen var samtlige på jobb ved anlegget onsdag morgen.
  • En 43 år gammel mann fra Agder som skal ha kontaktet familien i Norge onsdag kveld. Ifølge Agderposten overbrakte mannen et budskap fra gisseltakerne om at familien hans måtte kontakte ambassaden, og kreve at franske styrker trakk seg ut av Mali.
  • I tillegg er det tre nordmenn som det foreløpig ikke er framkommet opplysninger om.

* Det er foreløpig usikkert hvem av de ni ovenfor som klarte å komme seg i sikkerhet fredag morgen

Les også: Stephen så kjøretøy med gisler bli sprengt i luften

Disse er i sikkerhet

Så langt har fire nordmenn klart å komme seg i sikkerhet, fem med personen som klarte å komme seg i sikkerhet fredag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • En 54 år gammel mann fra Bokn. Bergensavisen skriver at bussen han satt i ble beskutt, men at han sammen med flere andre klarte å rømme. Etter angrepet tok de tilflukt i en militærleir.
  • En mann i 50-årene fra Lindås. Han var om bord i bussen som var iferd med å forlate anlegget. Senere på dagen sendte han en tekstmelding til kona der han fortalte kort at han var evakuert fra bussen og var trygg på en militærforlegning, ifølge TV 2.
  • En mann i slutten av 50-årene fra Stjørdal som har jobbet et par år på det aktuelle anlegget. Like før gisseltakerne slo til oppholdt seg inne i gassanlegget, men han unnslapp og kom seg i sikkerhet, skriver Stjørdalens-Blad.
  • Mann fra Bergen, ukjent alder. Han har løpende kontakt med sin datter på SMS, skriver Bergens Tidende.

– Vi har foreløpig ikke fått noen ny sikker informasjon om de gjenværende gislene, men beskjeden vi fikk nå, er et lyspunkt på en ellers mørk morgen, sier Eide til NTB fredag morgen etter nyheten om at nok ett gissel er i sikkerhet.

Les også: Norge krever svar fra Algerie etter gisseltragedie

Ikke avsluttet

Utenriksministeren sier det ser ut til at aksjonen ved gassanlegget In Aménas ikke er avsluttet.

– Det er ikke slik at det nødvendigvis pågår kamper hele tiden, men situasjonen på bakken fremstår ikke som avklart.

Utenriksministeren understreker at det fredag morgen fortsatt ikke er redegjort for alle gislene.

– Vi samler all den informasjonen vi kan få. Jeg har også sagt til min algeriske kollega at vi vil ha all informasjon så snart de har den, enten den er god eller ikke, legger han til.

Eide gjentar også at situasjonen tilsier at det kan være informasjon som ikke kan offentliggjøres med en gang.