Stephen så kjøretøy med gisler bli sprengt

RINGTE HJEM: Iren Stephen McFaul (t.h.), her sammen med sønnene Dylan og Jake, ringte sin familie i Belfast etter å ha kommet seg i sikkerhet torsdag. (Foto: Reuters)
RINGTE HJEM: Iren Stephen McFaul (t.h.), her sammen med sønnene Dylan og Jake, ringte sin familie i Belfast etter å ha kommet seg i sikkerhet torsdag. (Foto: Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ire som klarte å unnslippe gisseltakerne i Algerie, forteller at han så fire kjøretøy med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om terrorangrepet i In Aménas:

* Natt til fredag har en norsk Statoil-ansatt kommet seg i sikkerhet og er brakt til det lokale sykehuset. Tilstanden er stabil. For åtte andre nordmenn er situasjonen uavklart.

* Fredag 18. januar: Ifølge gisseltakerne er det sju utlendinger som fortsatt holdes fanget, og de sier at ingen av disse er nordmenn. 600 algeriske gisler skal ha blitt befridd.

* Den algeriske hæren bomber bilene, og flere terrorister og gisler blir drept. Antallet er uvisst. Det er heller ikke kjent hvor mange som er såret.

* Algeriske styrker åpner ild når gisseltakerne forsøker å flykte i fem biler med gislene.

* Torsdag 17. januar: Terroristene krever fritt leide for å starte forhandlinger. Algeriske myndigheter nekter å forhandle.

* Islamistene rykker videre mot selve anlegget og klarer å ta seg inn på området. Der tar de et stort antall gisler, deriblant 41 utlendinger, ifølge gisseltakerne.

* Onsdag 16. januar: En gruppe tungt væpnede islamister angriper en buss med ansatte fra gassanlegget In Aménas i Algerie. Anleggets vakter klarer å slå tilbake angrepet, og busspassasjerene, deriblant flere nordmenn, kommer seg i sikkerhet. Den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar sier hans gruppe står bak angrepet.

Det var ved halv fire tiden fredag morgen ikke kommet nye opplysninger om de ni norske gislene som ikke er gjort rede for.

Minst 30 gisler, blant dem minst åtte utlendinger, er drept i den algeriske militæraksjonen mot gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas, ifølge en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten.

To briter, tre japanere og en franskmann er blant utlendingene som er drept, sier kilden til nyhetsbyrået AFP. I tillegge skal to filippinere også ha mistet livet.

Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 14 som også er drept, foreløpig ikke er kjent.

Les også: Dette er de norske gislene

– Fire jeeper sprengt

Den irske ingeniøren Stephen McFaul (30) ringte sin familie i Belfast etter å ha kommet seg i sikkerhet torsdag.

Broren Brian videreformidler hvordan Stephen klarte å rømme: 30-åringen satt i en av jeepene gisseltakerne brukte i forsøket på å flytte flere av gislene. Det var under dette forsøket algeriske styrker angrep, og ifølge McFaul ble fire av de fem kjøretøyene sprengt i stykker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stephen McFaul fortalte videre at han tidligere var blitt bundet, kneblet og at ekstremistene festet eksplosiver rundt nakken på ham.

Les også: Ett norsk gissel i sikkerhet

– To måneders trening

Det er gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar som hevder å stå bak gisselaksjonen.

En talsmann for islamistgruppen Katiba des Moulathamine (De maskeres brigade) forteller til API at Belmokhtars gruppe har vært klar til å angripe gassanlegget i to måneder Gruppen skal blant annet ha studert algerisk etterretningstjeneste før gisselaksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de lokale som kom seg unna gisseldramaet forteller til Reuters at islamistene så ut til å ha god kjennskap til anlegget.

– Terroristene sa til oss med en gang at de ikke kom til å skade muslimer, og at de kun var interessert i de kristne og vantro. De sa «vi vil drepe dem», forteller Abdelkader (53) til nyhetsbyrået.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge krever svar fra Algerie etter gisseltragedie

Ikke avsluttet

Det var natt til fredag også fortsatt uklart om militæroperasjonen mot In Aménas-anlegget var over.

Algeries myndigheter erklærte først operasjonen for avsluttet torsdag kveld, men noen timer senere meldte nyhetsbyrået APS at det kun var boligdelen ved gassanlegget som er sikret. Resten av området skal fortsatt være omringet av de algeriske soldatene.

Les også: – Et mareritt for de pårørende

Japans regjering kunngjorde fredag at tre japanske gisler var sikkerhet, men at 14 andre fortsatt ikke er gjort rede for, melder BBC.

Fem amerikanske gisler overlevde og er allerede kommet seg ut av landet, melder ABC News.