Minst 30 gisler skal være drept i militæraksjon mot gisseltakerne

Uroen vokser for at militæraksjonen mot Statoil og BPs gassanlegg In Aménas kan ha vært skjebnesvanger for flere av gislene som ble tatt av islamister onsdag morgen norsk tid. Foto: REUTERS/Google Earth/CNES
Uroen vokser for at militæraksjonen mot Statoil og BPs gassanlegg In Aménas kan ha vært skjebnesvanger for flere av gislene som ble tatt av islamister onsdag morgen norsk tid. Foto: REUTERS/Google Earth/CNES
Artikkelen fortsetter under annonsen

30 gisler er drept ved gassanlegget In Aménas i Algerie. Minst sju av dem var utlendinger, og uroen for at den algeriske militæraksjonen førte til massedød, stiger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten som opplyser at 30 gisler er drept, melder NTB. Ingen nordmenn er nevnt blant de døde.

Torsdag ettermiddag gikk algeriske sikkerhetsstyrker til angrep på gisseltakerne som hadde forskanset seg inne på Statoils gassanlegg sørøst i Algerie.

Statsminister Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse torsdag kveld at han og norske myndigheter gjerne skulle ha vært informert om at algeriske styrker gikk til aksjon mot Statoils gassanlegg i In Aménas øst i landet.

Les også: - Vi håper fortsatt nordmennene er i live

Dette synet ble tidligere på dagen også uttrykt av Storbritannias statsminister David Cameron.

– Både vi og andre lands regjeringer har uttrykt viktigheten av å vise tilbakeholdenhet og at gislenes liv og helse er det primære, sa Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere drept, ifølge ubekreftede kilder

Men mye kan tyde på at algeriske myndigheter har hatt behov for – eller vært tvunget til – å gå til en rask og målrettet aksjon mot gisseltakerne.

Selv om verken Stoltenberg eller andre lands regjeringer direkte vil kritisere militæroperasjonen, øker bekymringene for at aksjonen var mislykket og at mange gisler har mistet livet.

Les også: Flere trolig drept i militæraksjon

Ifølge meldinger torsdag kveld pågikk militæraksjonen ved anlegget fortsatt, flere timer etter at et helikopter bombet anlegget. Rapporter går ut på at minst 34 gisler og flere av gisseltakerne ble drept. Opplysningene om de norske statsborgernes situasjon går ut på at man ikke kjenner skjebnen til ni av 17 som var ved anlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent 21.00 torsdag, norsk tid, opplyste en ikke-navngitt algerisk tjenestemann at militæraksjonen var avsluttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokken 21. 32:

To briter og to filippinere er drept i gisseldramaet ved gassanlegget In Aménas i Algerie, melder algerisk fjernsyn torsdag kveld.

I tillegg er 13 sårede brakt til sykehus, deriblant sju utlendinger, heter det i nyhetsmeldingen.

Klokken 22. 04:

30 gisler er drept ved gassanlegget In Aménas, deriblant minst sju utlendinger, ifølge en kilde i sikkerhetstjenesten i Algerie, melder NTB

Det er to briter, to japanere og en franskmann blant utlendingene som er drept, ifølge kilden. Minst åtte av de drepte er fra Algerie. Nasjonaliteten til de siste 15 som også er drept, er foreløpig ikke kjent.

Klokken 22. 10:

Minst elleve gisseltakere er drept i militæraksjonen ved gassanlegget In Aménas i Algerie, ifølge en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten.

De drepte gisseltakerne er tre egyptere, to algeriere, to tunisiere, to libyere, en franskmann og en malier, ifølge kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Algeries kommunikasjonsminister Mohamed Said har tidligere bekreftet at et «betydelig antall» gisseltakere er drept i militæraksjonen ved gassanlegget.

Said sa også på algerisk TV at «flere gisler» døde i militæraksjonen torsdag, og at nærmere opplysninger om hvem disse er vil komme senere.

Skulle flytte gislene da militæret angrep

Militæraksjonen i Algerie skjedde da terroristene ville flytte gislene, sier administrerende direktør i Stirling Group, Mike Lord, til Bergens Tidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På det tidspunktet grep militæret muligheten til å angripe, forteller Lord til avisen.

– Algeriske myndigheter angrep med bakkestyrker og flere helikoptre samtidig. Skudd ble avfyrt mens folk løp på bakken. Det førte til skader og dødsfall, sier Lord.

Ifølge Lord ble alle de utenlandske gislene holdt sammen. De lokale gislene fikk lov til å forlate området. Hele området var omringet av militære, forteller Lord som ikke vil si om han synes det var en riktig beslutning. Men han kaller den modig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lord, som har vært i Algerie i 20 år, mener terroraksjonen var kalkulert og planlagt.

– En operasjon som dette krever lang etterforskning og overvåking. Du møter ikke bare opp.

Ifølge ham var det også et forholdsvis lavt antall terrorister.

– De må enten ha vært ekstremt modige eller ekstremt dumme. Men dette var ikke et sjansespill, men et kalkulert angrep, sier Lord.

Les også: David Cameron frykter dårlige nyheter kan være i vente

– Gisseltakerne sa de ville drepe utlendinger

– Terroristene fortalte oss helt i begynnelsen at de ikke ville skade muslimer, men at de kun var interessert i kristne og vantro. De sa de ville drepe dem, forteller 53 år gamle Abdelkader, som er et befridd gissel.

Han klarte torsdag å komme seg unna sammen med flere hundre andre algeriere som ble tatt til fange av de væpnede mennene som angrep gassanlegget onsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal ha vært 41 utlendinger blant gislene, deriblant ni nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gisseltakerne snakket som islamister, forteller Abdelkader.

– Jeg er en heldig mann. Jeg er fortsatt oppskaket, sier han på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Algerieren tilføyer at gisseltakerne så ut til å være godt kjent på gassanlegget, som ligger i ørkenen i Algerie.

– Da de gikk rundt, var det tydelig at de at de visste hvor de skulle, sier 53-åringen, som er ansatt ved gassanlegget.

Kan ha vært en tabbe

Japans utenriksminister reiste torsdag til Alger for å følge situasjonen på nært hold. Japan krevde at algeriske myndigheter umiddelbart stanser aksjonen.

Flere terroreksperter peker på at det kan ha vært en tabbe av Algerie å gå til aksjon så tidlig, men understreker at omstendighetene rundt aksjonen fortsatt er svært uklare.

– Det skal veldig lite til for at en slik aksjon går galt, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NTB skal riksadvokaten ha gitt Kripos ansvaret for etterforskning og informasjonsinnhenting knyttet til dramatikken som utspiller seg i Algerie.

Det er Kripos som leder identifiseringsgruppen som flere ganger har bistått med identifiseringsarbeid i utlandet, blant annet etter tsunamien i Thailand i 2004. Denne gruppen består av kriminalteknikere, rettsmedisinere, rettsodontologer og taktiske etterforskere.

Saken oppdateres...