Lund: Et mareritt for de pårørende

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsernsjef Helge Lund i Statoil hadde lite nytt å meddele de mange som ventet på bekreftet informasjon om de norske gislene i Algerie torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden det ble kjent at myndighetene i Algerie torsdag gikk til aksjon mot gisseltakerne ved Statoil-anlegget In Aménas, har ubekreftede og motstridende opplysninger florert.

Mange håpet den norske regjeringen og Statoil skulle rydde opp i forvirringen om hvor mange som er befridd, skadd eller drept, og deres nasjonalitet. Det viste seg at norske myndigheter og ledelsen i Statoil vet lite, eller må holde tilbake informasjon:

– Situasjonen er svært uoversiktlig og svært urolig, og vi kan ikke bekrefte situasjonen for alle de 17 av våre ansatte i In Aménas, sier Statoil-sjef Helge Lund på en pressekonferanse torsdag kveld.

Les også: - Militæroperasjonen er avsluttet

Åtte i sikkerhet

Av de 17 Statoil-ansatte, kom fem seg i sikkerhet onsdag. I tillegg er ytterligere tre medarbeidere, alle algeriske, brakt i sikkerhet. For ni norske Statoil-ansatte er situasjonen fortsatt uklar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre tanker går først og fremst til disse medarbeiderne og deres familier. Disse familiene gjennomlever nå et mareritt. Også et samlet Statoil er sterkt preget av situasjonen i In Aménas, sier Lund.

Han var torsdag i kontakt med flere av de pårørende som sitter og venter på informasjon om sine kjære:

– Disse familiene gjennomlever nå et mareritt. Vi stiller selvfølgelig alle våre ressurser til rådighet for dem, sa Lund, som etter pressekonferansen reiste til pårørendesenteret i Bergen for å møte de berørte familiene personlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Jeg føler med de pårørende

Hentes hjem

De fire nordmennene som kom seg unna gisselsituasjonen onsdag, er allerede på vei hjem. Konsernsjefen opplyser videre at det i samarbeid med britiske BP arbeides med å få sendt fly til Algerie for å bringe blant andre 40 Statoil-ansatte hjem til Norge fra anleggene i In Salah og Hassi Mouina. Tre fly er klare i tillegg til et fly med medisinsk utstyr som regjeringen sender sørover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle flyene går via London og så til Bergen sier Lund

Han la til at Statoil gjør grundige risikovurderinger for alle anlegg i utlandet og i Norge, men tar de 40 hjem fordi situasjonen er så uavklart. Han avslo å si noe om sin tillit til at algeriske myndigheter kunne håndtere sikkerheten ved olje- og gassanleggene akkurat nå.

Unngår å svare

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) uttalte seg om situasjonen før Helge Lund torsdag. Statsministeren berømmet ledelsen og de ansatte i Statoil for hvordan de har håndtert den vanskelige situasjonen de siste dagene, mens Lund berømmet samarbeidet med norske myndigheter og Algerie-partner BP. I likhet med regjeringsmedlemmene, ga Lund få svar på pressens mange spørsmål:

– Det er meldt om omkomne blant gislene, men dette er ikke bekreftet. Vi er derfor i en situasjon der vi ikke vet om vi får alle våre kollegaer trygt hjem. Jeg kan ikke kommentere noe om situasjonen på bakken, hvor vi også bare har fragmentert informasjon.

På spørsmål om tilliten til algeriske myndigheter og om Statoil er tilfreds med dialogen med dem, svarte Lund svært vagt. Verken Statoils ledelse eller den norske regjeringen ble informert om den militære aksjonen mot gisseltakerne før aksjonen var i gang.