Våpen, dop og gisler

Udatert stillbilde fra video som skal vise Mokhtar Belmokhtar. Foto: Scanpix/AFP.
Udatert stillbilde fra video som skal vise Mokhtar Belmokhtar. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De «rettroende» krigerne i Al-Qaida i islamske Maghreb (AQIM) tjener enorme summer på narkohandel, våpensalg og kidnappinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som sies å være hjernen bak gisselaksjonen i Algerie, Mokhtar Belmokhtar, går lokalt under kallenavnet «Mr. Marlboro».

- Han har utgitt seg for å være en ledende person innen smugling av narkotika, våpen, sigaretter med mer, sier forsker Helen Wilandh ved Stockholm International Peace Research Institute til ABC Nyheter.

Denne handelen har bidratt til at AQIM har kunnet fortsette å vokse. De har gjort store penger på smugling, blant annet av kokain fra Sør-Amerika som siden 2005 har passert gjennom Guinea-Bissau, videre gjennom Mali og Algerie før det fortsetter til Europa.

- De grunnleggende problemene skyldes dog fattigdom, isolasjon, arbeidsledighet og mangel på sosioøkonomisk utvikling. Det er først og fremst unge, arbeidsledige og isolerte mennesker AQIM rekrutterer. I dag er ikke bakgrunnen ideologiske, men økonomiske, sier Wilandh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gisseltaking har også vært en viktig inntektskilde. Det finnes opplysninger om at AQIM skal ha tjent nærmere 200 millioner euro utelukkende på kidnappinger, som totalt omfatter mer enn 80 ofre i perioden 2007-2012.

Les også: - Flere gisler og gisseltakere drept

Enøyd

Belmokhtar ble født 1. juni 1972 i Ghardaia i Algerie. I 1991 reiste han til Afghanistan for å kjempe som «hellig kriger». Der skal han ha mistet et øye, noe som har gitt ham tilnavnet «Den enøyde».

Helen Wilandh ved Stockholm International Peace Research Institute. Foto: Lindsay Blauvelt, SIPRIHelen Wilandh ved Stockholm International Peace Research Institute. Foto: Lindsay Blauvelt, SIPRI

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1993 vendte han tilbake til Algerie, der han sluttet seg til Den væpnede islamske gruppe (GIA) i borgerkrigen som raste i landet. Han avanserte raskt til lokal kommandant.

Belmokhtar sluttet seg i 1998 til Salafistgruppen for forkynnelse og kamp (GSPC), som i 2007 ble til Al-Qaida i islamske Maghreb (AQIM).

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Navnebyttet har nok mye å gjøre med hendelsene i Afghanistan, som disse gruppene har profittert på, men også utenlandsk innblanding i andre deler av verden det siste tiåret, som i Somalia og Libya, sier Wilandh.

- Belmokhtar har hatt en veldig ledende rolle siden 98, da islamistgruppen i Algerie skjøt fart på alvor.

Les også: Følg gisseldramaet i Algerie direkte her

Kidnappinger

I AQIM ble Belmokhtar kommandant for sørregionen. Han antas å ha stått bak en rekke bortføringer av vestlige borgere.

- Algerie var ganske ukontrollert, særlig de store områdene sør i landet og nord i Mali. Siden har Algerie økt sitt militære nærvær i disse områdene langt mer enn hva Mali har gjort. Algerie har brukt utrolige pengesummer for å få bukt med dette, sier Wilandh.

I perioden 2003-2012 økte Algeries militærbudsjett med nærmere 190 prosent, den største økningen blant de afrikanske landene fredsforskningssenteret har tall for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- AQIM er en stor organisasjon. Kjernen er kanskje bare en 500 personer, men det finnes flere tusen som opererer med narkotika og våpen. De har større ressurser enn hva det har vært vanlig å anta, som først og fremst har å gjøre med det omfattende tilfanget av våpen etter hendelsene i Libya. Det foreligger også påstander om at maliske tjenestemenn deltar i narkohandelen og samarbeider med disse gruppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Belmokhtar skal i fjor ha røket uklar med andre AQIM ledere, angivelig fordi de ville frata ham kommandoen over hans egen brigade.

Les også: Her pågår gisseldramaet

Ny gruppe

Han sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, Katiba des Moulathamine («de turbankledde»).

- I desember i fjor sa han at han tok et skritt tilbake og at han ikke ville være like aktiv i AQIM, men ville starte en ny gruppe - en Katiba - ved navn «De som undertegner i blod». Det finnes seks slike katibaer i AQIM-nettverket, sier Wilandh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Belmokhtar har god kontakt med grupper i Libya, Mauritania og Niger.

- I virkeligheten har han fortsatt å ha en sterk innflytelse, sier Wilandh.

- Det blir spekulert om han sa fra seg en del av makten på grunn av interne spenninger innad i AQIM og at aksjonen i så fall kunne føre til økt rekruttering.

Les også: Frykter for gislenes liv

Mali

AQIM er en av tre radikale islamistgrupper som har utnyttet maktvakumet nord i Mali etter statskuppet i januar 2012. AQIM (daværende GSPC, Groupe salafiste pour la prédication et le combat) har vært aktive nord i Mali siden 2003 og utvidet i løpet av 2007 til Timbuktu-regionen.

- Mali er et ekstremt fattig land, der staten står meget svakt. Dette bidrar til at disse gruppene det siste tiåret har kunnet utvide seg. De har utnyttet religionen til sine formål, sier Wilandh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige helg intervenerte Frankrike i landet, og ifølge uttalelser fra Belmokhtar er gisselaksjonen sør i Algerie hevn for denne intervensjonen.

- Problemet med den franskledede intervensjonen i Mali er at krig tenderer mot å sveise slike grupper sammen. Før var det en tendens til splittelser, men nå som det kommer en utenlandsk kraft de kan mobilisere mot blir de selvsagt styrket, sier Wilandh.

- Franske selskap har store interesser i Sahelregionen når det gjelder uran, olje og noe gull, blant annet «Total», som har utvidet sin virksomhet i Mauritania i 2012 og «Areva» som utvinner uran i Niger og tidligere har opplevd kidnappinger fra gruppen. Det skulle ikke forundre meg om vi ser flere gisselaksjoner som den i Algerie.

Øvrige kilder: NTB