Eide: – Ingenting tilsier at nordmenn er drept

Eide: – Ingenting tilsier at nordmenn er drept
Eide: – Ingenting tilsier at nordmenn er drept
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har ikke fått opplysninger om at nordmenn er drept i Algerie, slik det er blitt meldt på enkelte nyhetsbyråer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om gisselsituasjonen i Algerie:

* Statoil fikk melding klokken 6.50 onsdag om angrepet mot gassanlegget In Aménas midt i ørkenen øst i Algerie. Angrepet utviklet seg etter hvert til en gisselsituasjon.

* Onsdag morgen var det 17 Statoil-medarbeidere i og ved anlegget. 13 av dem er nordmenn. Fem av de 17 er brakt i sikkerhet. Av de tolv som ikke er gjort rede for er det ni nordmenn og tre utenlandske ansatte.

* Ifølge flere medier er til sammen 41 personer tatt som gisler, men verken Statoil eller andre berørte parter vil bekrefte dette tallet.

* Gislene skal være fra ni eller ti land. Sju skal være amerikanere, ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI. I tillegg er gislene fra blant annet Norge, Frankrike, Japan, Irland, Malaysia, Filippinene og Algerie.

* Islamistene som står bak gisselaksjonen tilhører trolig gruppen Katiba des Moulathamine, og de sier angrepet er en hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali. Gisseltakerne krever at 100 islamister som sitter fanget i Algerie, løslates.

*Den algeriske innenriksministeren bekrefter at gisseltakerne er algeriske statsborgere som opererer under ordre fra den militante islamisten Mokhtar Belmokhtar.

* In Aménas er et våtgass-felt som opereres av Statoil sammen med BP og Algeries statlige olje- og gasselskap, Sonatrach.

Det er det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua som siterer det algeriske byrået APS på opplysningene om at en brite og en nordmann er drept, men det oppgis ingen øvrige kilder.

– Vi har ikke opplysninger som tilsier at noen nordmenn er drept, sier Eide til NRK.

Algerie har ansvaret

Fortsatt er ni nordmenn ikke i sikkerhet, og norske myndigheter gjør alt for at disse kan bringes i sikkerhet.

Eide understreker at det er algeriske myndigheter som har hovedansvaret for å hindre at menneskeliv går tapt.

Tidligere er det blitt meldt at en franskmann er drept, mens det franske nyhetsbyrået AFP siterer Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila på at de drepte er en brite og en algerier.

Les også: - Gislene har bombebelter

- Kaldblodig drap

Storbritannias utenriksminister William Hague har bekreftet at en britisk statsborger er drept og fordømmer det han omtaler som «et kaldblodig drap».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden gisseldramaet begynte i Algerie onsdag, har det kommet en rekke ulike, og ofte motstridende, opplysninger om nasjonaliteten til de drepte og sårede og gislene.

Ettersom gisselsituasjonen fremdeles pågår, har det vært vanskelig å få bekreftelser fra offisielt hold.

Les også: Islamistene skal ha motstått angrep fra hæren