Fremgang i Haiti tre år etter katastrofeskjelvet

Tre år etter skjelvet ligger store deler av Port-au-Prince fortsatt i ruiner. Foto: AFP / NTB scanpix.
Tre år etter skjelvet ligger store deler av Port-au-Prince fortsatt i ruiner. Foto: AFP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Haiti stabler seg sakte, men sikkert på beina etter jordskjelvtragedien for tre år siden, mener landets president. Han får delvis støtte av hjelpeorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om jordskjelvet i Haiti
• 12. januar 2010 ble Haiti rammet av et jordskjelv med styrke 7,0.

• Omkring 250.000 mennesker mistet livet i skjelvet. Målt i tap av menneskeliv er jordskjelvet en av de verste naturkatastrofene noensinne.
• Tre av Haitis ni millioner mennesker ble berørt av skjelvet. 1 til 1,5 millioner haitiere mistet hjemmet.
• Fremdeles bor 360.000 mennesker i 496 leirer. Mange bor også i midlertidig husvære eller telt. (Kilde: NTB, NORCAP)

Det antas at 250.000 mennesker mistet livet i jordskjelvet 12. januar 2010. Flere hundre tusen mennesker lever fortsatt i provisoriske leirer, hvor de daglig trues av kriminalitet, kolera og den årlige orkansesongen.

– Jeg bøyer meg for å minnes ofrene. Jeg kan fortsatt høre smerteskrikene fra familier som mistet sine kjære. Men tørk tårene. Til tross for all lidelsen, er Haiti på bedringens vei, sa en synlig rørt president Michel Martelly i en tale lørdag.

Les også: - Jordskjelvet vil ramme igjen

Ofrene for katastrofen ble hedret med en nøktern seremoni i hovedstaden Port-au-Prince, melder nyhetsbyrået AFP.

Presidenten lovte å gjenoppbygge landet fra grunnen av, men prosessen går sakte. Både presidentpalasset og flere departementer ligger fortsatt i ruiner eller er ustabile. Nasjonalforsamlingen er revet og Port-au-Princes katedral jevnet med jorden. Også skoler og kirker ble ødelagt i skjelvet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Får hjelp

Likevel finnes også håp. Tanja Bergqvist har i over to år jobbet i Haiti for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP. Selv om mange fortsatt trenger hjelp og bor i provisoriske leirer, har flertallet av de hjemløse fått hjelp til å finne mer varige løsninger.

– På tre år har myndighetene i samarbeid med FN og andre humanitære aktører bygd opp igjen ødelagte nabolag, infrastruktur, skoler, sykehus og boliger. Familier som ikke eide eget hus før jordskjelvet, har også fått støtte til å betale husleie for ett år. Dette har bidratt til at over én million mennesker, eller i underkant av 80 prosent av dem som levde i leirer, har kunnet forlate disse, sier hun i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Haiti må forberede seg på nye jordskjelv

Også FNs barnefond peker på at det har skjedd store positive endringer i Haiti siden jordskjelvet rammet, og at ting går den riktige veien. Det gjelder blant annet antallet barn som får skolegang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolera

I tillegg til at gjenoppbyggingen går langsomt, er det også fortsatt store humanitære utfordringer i landet, som går for å være det fattigste på den vestlige halvkule.

Landets helsevesen ligger fremdeles i ruiner, og Leger Uten Grenser driver fortsatt fire sykehus som ble satt opp for å erstatte teltene organisasjonen jobbet i umiddelbart etter skjelvet.

Les også: Fortsatt stor nød i Haiti

– Dette var ment å være midlertidige tiltak fram til gjenoppbyggingen kom i gang, slik at offentlige helsetjenester kunne ta over. Men tre år senere har nesten ingenting skjedd, og vi tviler på at haitiske myndigheter vil overta med det første, sier lege Kristian Malme, som selv har jobbet for Leger Uten Grenser i Haiti.

Etter skjelvet har Haiti vært hardt rammet av kolera.

– Responsen på sykdommen har vært håpløst utilstrekkelig og illustrerer med all tydelighet hvor tregt det går å gjenoppbygge helsevesenet, skriver hjelpeorganisasjonen i en pressemelding.

Les også: Slik vil Haiti lokke turister