Meny

Avhengig av snus:

Slik slutter du med snus

ULEKKERT OG USUNT: Snusing er slettes ikke bra for helsen din og ikke er det spesielt lekkert heller. (Foto: Colourbox)
ULEKKERT OG USUNT: Snusing er slettes ikke bra for helsen din og ikke er det spesielt lekkert heller. (Foto: Colourbox)

8 råd som gjør det enklere å slutte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsskiftet er en bra anledning for gode forsetter. Det er ikke uten grunn av 6-7 prosent av spurte røykere har sagt at de vil slutte å røyke ved begynnelsen av 2013, og snusbrukerne kommer like bak.

Snusforsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRIUS), Karl Erik Lund, forteller at fem prosent hadde bestemt seg for å kaste snusboksen denne nyttårsaftenen.

Prøv igjen

Klarte du det ikke 1. januar er det imidlertid ingen grunn til å vente helt til 2014.

Det er mange grunner til å slutte, og disse grunnene er like gode enten det er februar eller august.

Ifølge overlege og farmakolog Berit Nordstrand øker dessuten sjansen for å lykkes for hver gang du prøver å slutte.

Les også: Slik skader snusen deg

8 råd for snus-slutt

1. Ikke la være å prøve selv om du har prøvd før og ikke klart det. For hver gang du forsøker, øker sjansen din for å greie det.

2. Legg snusslutten til et tidspunkt på året da du ikke er så travel, som for eksempel når du har fri. Da bryter du også gjerne med dine daglige vaner.

3. Bruk hjelpemidler som demper nikotinsuget hvis du kjenner at du ikke greier det uten. Det kan være i form av produkter som nikotintyggegummi eller reseptbelagte medisiner.

4. Unn deg ulike belønninger underveis som et besøk på spa, en tur på konsert eller andre goder som betyr mye for deg.

5. Spis sunt og regelmessig for da fungerer hele kroppen din bedre. Det gir også stabilt blodsukker og forbrenning. Unngå sukkerholdig drikke, kaker, godteri og snacks.

6. Drikk mer vann enn vanlig den første tiden. Når du drikker vann, avleder du tankene og det demper dessuten trangen til snus.

7. Vær fysisk aktiv. Fysisk aktivitet får deg til å tenke på noe annet enn snusen, lindrer nikotinabstinens og demper trangen til snus. Fysisk aktivitet reduserer dessuten stress og øker forbrenningen, hvilket motvirker vektøkning, gir bedre søvn og bedre humør.

8. Ring Røyketelefonen 800 400 85 hvis du trenger veiledning og oppfølging. Her treffer du erfarne sluttveiledere som kan mye om tobakk, avhengighet og ulike sluttemetider. Veilederne kan hjelpe deg å hente frem motivasjonen og støtte deg gjennom din snusslutt.

Kilder: Lege Berit Nordstrand og Kreftforeningen

Les også: Sverige vil ikke la EU diktere snus

Mindre kreftfremkallende stoffer

Nikotin og kreft kobles ofte, men kreftfare og snusing har ikke en like selvfølgelig sammenheng som kreft og røyking.

Etter at man i Skandinavia tok i bruk nye fremstillingsmetoder på 90-tallet, er nemlig verdiene av de kreftfremkallende stoffene nitrosaminer i snus betraktelig redusert.

– Det finnes fortsatt noen kreftfremkallende stoffer i snusen uten at det egentlig sier noe særlig om hvor farlig det er. Dette betyr jo ikke at vi automatisk får kreft når vi får det i oss, sier Karl Erik Lund.

Les også: Støre vil forby snus og røyk på skolene

Kreft i bukspyttkjertel

Studier på dyr har vist at de utvikler kreftsvulster av snus, men dette er ikke overførbart til mennesker.

- Det er derfor en del strid når det gjelder hvorvidt man kan si at snus er kreftfremkallende eller ikke, sier Lund.

Han forteller at det likevel synes som det kan være en sammenheng mellom snusbruk og kreft i bukspyttkjertelen og spiserør.

Overlege Nordstrand bekrefter dette, og legger til at det også ser ut til at snus kan øke forekomsten av kreft i magesekken.

- Det er derimot ikke noe som tyder på at snusere har økt risiko for kreft i munnhulen slik man trodde før, sier Lund.

Les også: - Kan bety over og ut for snus

Farligere å røyke

Det å snuse kan derfor ikke egentlig sammenlignes med å røyke på dette området.

Ifølge Lund er det minst 90 prosent farligere å røyke enn å snuse, men hjertet ditt setter likevel veldig stor pris på at du slutter.

- For de som får et hjerteinfarkt, kan snusbruk nemlig øke risikoen for plutselig død. Det ser imidlertid ikke ut til at snus fører til nye tilfeller av hjerte- og karsykdom, men sier han.

Les også: Forsker: - Må informere om fordelene med snus

Høyt blodtrykk

- De som bruker snus, får i seg nikotin store deler av døgnet, sier Kristin Byrkje i Kreftforeningen.

Hun er rådgiver for forebyggende arbeid.

Denne sammenhengende tilgangen på snus merkes tydelig på kroppen hele tiden mens snusen ligger inne.

- Nikotinen gir symptomer som økt puls, hjertefrekvens og blodtrykk, sier Nordstrand.

Kutter du uvanen kommer den positive effekten ganske raskt.

- Når man slutter, synker blodtrykket og de fleste føler seg roligere på grunn av det, sier Byrkje.

Hvorfor snuser du?

- Det er en del snusbrukere som oppleve at nikotinsuget varierer i forhold til ulike situasjoner og sinnsstemninger, sier Byrkje.

Hennes beste råd til deg som vil slutte, er å tenke igjennom hvilken funksjon snusen har hatt for deg.

Neste steg kan så være å finne ut hvordan du vil takle ulike situasjoner, følelser og sinnsstemninger uten snusen.

- Å endre vaner krever gjerne innsats og fokus over tid, sier hun.

Dyrt og uapetittelig

Det å bli kvitt avhengigheten er altså en klar positiv bonuseffekt ved å slutte. Nikotinavhengigheten synes nemlig å være omtrent like sterk for dem som snuser som dem som røyker - selv om tilførselen kommer jevnt og ikke i topper slik som hos røykerne.

- Det er jo dessuten veldig dyrt, og det må jo være en god motivasjon i seg selv. Man kaster bort mye penger hvis man snuser. Ikke syns damene det er spesielt flott med mannfolk som snuser heller, sier Lund.

Får abstinenser

Abstinensene etter snusslutt likner de man ser hos personer som slutter å røyke.

Nikotinsuget vil komme og gå, men det varer faktisk bare i noen minutter av gangen.

- Abstinensene avhenger blant annet av hvor høyt nikotininnhold det er i snusmerket man har brukt, sier Byrkje.

En ulempe for alle som slutter å røyke og snuse er at man kan føle seg urolig og irritabel, men enkelte av bivirkningene ved røykeslutt ser snusere ut til å slippe.

- Risikoen for nedstemthet synes å være mindre ved snusslutt enn ved røykeslutt, sier hun.

Rikke Tokle, stipendiat ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har forsket på hvorfor enkelte kvinner begynner med snus og på denne måten også blir avhengig av det.

Farlig for babyen

I dag er det stadig flere unge kvinner som snuser, og de som blir gravide eller planlegger å bli det bør kutte ut både røyken og snusen.

- Snusing i svangerskapet øker risikoen for dødfødsler, for tidlig fødsel og svangerskapsforgiftning. Nikotin er svært skadelig for fosteret. Fosteret utsettes for minst like mye nikotin når moren snuser som når hun røyker, sier Byrkje.

Les også:

Sjekk om du har friskt tannkjøtt

Sjekk om du har farlig hjertebank

Så farlig er festrøyken

Dette får deg til å stumpe røyken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:38 NASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet01:03 Leteaksjon etter savnet løper i Grenland00:56 Boris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53 Enda en remis for Carlsen i St. Louis00:20 Japan og USA nær en ny handelsavtale00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja
Siste nytt
01:38VerdenNASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet01:03NorgeLeteaksjon etter savnet løper i Grenland00:56VerdenBoris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53SportEnda en remis for Carlsen i St. Louis00:20VerdenJapan og USA nær en ny handelsavtale00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja
Populært