Kongen vil tenke nytt om integrering

Kong Harald holder sin årlige nyttårstale på slottet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Kong Harald holder sin årlige nyttårstale på slottet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Kong Harald mener det hele tiden er nødvendig å se med nye øyne på hva som legges i ordet integrering. Det er ikke fastsatt en gang for alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Frihet til å være seg selv er viktig, men enkeltmennesker må ikke få ødelegge for det store flertallet som ønsker fellesskap, mener kongen.

Også i årets nyttårstale tok kong Harald opp sosialpolitiske temaer som utfordrer det norske samfunnet, enten det gjelder gamle og unge, syke og friske eller mennesker med røtter i ulike land, de være seg norske etter fra andre kulturer.

Ulikhet og mangfold beriker det norske samfunnet, men krever toleranse og respekt.

– Mennesker skal være forskjellige. Men for at ulike kulturer skal leve godt sammen, er det en forutsetning at de respekterer hverandres ulikheter og er enige om grunnleggende menneskerettigheter. Enkeltmennesker skal ikke få rive ned det pionerer med stort mot har kjempet fram. Dette står vi fast på, sa kongen i sin tale til det norske folk nyttårsaften.

Les også: Kongen forstår både Mette-Marit og kritikerne hennes

Advarer

Kong Harald understreket at konflikt lett blir resultatet, når to parter står steilt mot hverandre. En slik skråsikkerhet finnes hos enkeltmennesker i alle religioner og kulturer.

– Men i de samme miljøene finner vi også mennesker med en helt annen livsholdning: de som evner å møte ulikhet med respekt. Det som på overflaten kan se ut som religionskonflikt, tror jeg dypest sett handler om hvilken evne man har til å tolerere forskjeller, sa kongen.

Han sa videre at det å utvikle sine beste egenskaper, det å bli det beste av seg selv, er spesielt viktig for dem som har lederroller i samfunnet. Kongen etterlyste evnen til å ta vanskelige valg som først vil gi positive resultater lang fram i tid, og som ikke så lett kan måles.

– Det er denne klokskapen vi trenger; ledere som handler i tro på at gode beslutninger lønner seg på lang sikt.

Les også: Åpenhjertig seilerkonge i ny bok

Ringenes Herre

Kongen åpnet sin nyttårstale med å takke for mange gode opplevelser i møter med mennesker over hele landet.

Han viste til de tallrike gratulasjonene som strømmet til Slottet i forbindelse med at både dronning Sonja og han selv fylte 75 år. Han takket også for de mange medfølende hilsener ved prinsesse Ragnhilds bortgang.

Kong Harald brukte talen til å dele noen refleksjoner han har gjort seg i livet, som han sa, og trakk like godt inn krigeren Aragorn og eventyrromanen Ringenes Herre.

Les også: - Dette er utrolig pinlig for kongen

– Når Aragorn skal ut for å kjempe det godes kamp mot det onde, får han denne oppfordringen: Bli den du er født til å være. Kanskje er det rart at nettopp jeg, som ble født til å fylle en bestemt rolle, trekker fram denne fortellingen, men jeg gjør det fordi det ligger et budskap i den som gjelder oss alle. Jeg tror den viktigste livsoppgaven vi alle har fått, er å bli det beste av oss selv, uansett hvor vanskelig livet kan være, sa kongen.

Personvernpolicy