Meny

Omstridt sverigedemokrat forlater Riksdagen

Sverigedemokratenas Erik Almqvist trekker seg fra den svenske Riskdagen etter den såkalte jernrørskandalen. Foto: Skjermdump/Expressen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverigedemokraternas Erik Almqvist trekker seg fra Riksdagen. Årsaken er den såkalte jernrørskandalen der Almqvists rasistiske tilrop ble fanget på kamera.

30 år gamle Almqvist trakk seg som partiets økonomiske talsmann 14. november og valgte søndag å trekke seg som representant i Riksdagen, skriver Aftonbladet.

– Det var en uhyre vanskelig og tung beslutning, sier Almqvist, som i samme slengen meldte seg ut av Sverigedemokraterna.

Bakgrunn: Svenske politikere jaget full mann med jernrør

Filmet opptrinnet

«Jernrørskandalen», der Almqvist og to partifeller kommer med rasistiske tilrop til komikeren Soran Ismail under en fuktig bytur i 2010, har preget Sverigedemokraterna i høst. Det var et av de andre partimedlemmene, Kent Ekeroth, som filmet opptrinnet. Klippet ble senere lekket til avisa Expressen.

I klippet bevæpner de tre seg med et jernrør og sparker en mann i siden.

I ukene som har gått etter at filmklippet ble publisert, har Almqvist vært under hardt press fra partiet for å trekke seg.

– Han har vel akkurat som oss innsett at det blir vanskelig for ham å konsentrere seg om politikk etter det som har skjedd. Erik har tatt en ansvarlig beslutning, sier partisekretær Björn Söder til nyhetsbyrået TT.

Over i konsulentstilling

Kent Ekeroth er blitt sittende i Riksdagen, men er fratatt vervet som justispolitisk talsmann. I november måtte en annen riksdagsrepresentant, Lars Isovaara, trekke seg etter at det kom fram at han hadde kommet med rasistiske bemerkninger til en vakt i Riksdagen.

Erik Almqvist går nå over til ny stilling som konsulent i Sverigedemokraternas medieprosjekt, men han sier at han vil beholde samfunnsengasjementet sitt.

– At jeg nå forlater Riksdagen, betyr altså ikke at dere blir kvitt meg, hvis dere trodde det, skriver han på Twitter.

Populært