Meny

En hel bygd på Vestlandet var innesperret etter ras

Bildet til venstre viser hvor langt brøytemannskapene kom da de skulle rydde veien mot Veitastrond. Det andre bildet viser raset som stoppet de. Foto: Anja Iren Hilleren

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygder som er isolert etter ras, stengte veier i hopetall og glatte veibaner som fører til kaos og farlige situasjoner. Det er noen av forholdene på årets nest siste dag.

Uvær og svært varierende værforhold sørger søndag for mye å gjøre for brøytemannskaper og politi over hele landet.

De 100 innbyggerne i bygda Veitastrond i Sogn og Fjordane har vært isolert siden lørdag etter at den eneste veien inn til bygda ble stengt av ras, skriver VG. Den lille bygda er omkranset av Jostedalsbreen på tre sider, og etter flere ras på kort tid på den 30 kilometer lange veistrekningen måtte brøytemannskapene til slutt gi opp.

– Vi kommer oss ingen vei. Vi aner ikke når veien blir åpnet fordi flere ras sperrer oss inne. Vår eneste transportmulighet ut hvis noe skjer, er med luftputebåt, sier beboer Anja Iren Hilleren.

Søndag kveld kunne Statens vegvesen opplyse at veien igjen var åpen.

Også andre steder på Vestlandet har befolkningen vært innesperret etter det voldsomme uværet.

Les også: Speilglatte veier sendte mange biler i grøfta

Kolliderte med brøytebil

En brøytebil og en personbil kolliderte søndag morgen på E134 ved Fjæra i Åkrafjorden.

Føreren av personbilen ble fraktet med luftambulanse til sykehus i Stavanger, men han skal ikke være alvorlig skadd. E134 var stengt en kort periode på grunn av ulykken.

I Rogaland ble det meldt om flere isblokker i veiene sør i fylket, blant annet på riksvei 42 over Gyadalen.

Søndag ettermiddag gikk det et snøskred i Raudalen skisenter på Beitostølen. Trolig ble ingen tatt av skredet, men både helikoptre og redningshunder er satt inn i søket.

På kryss og tvers

I Gudbrandsdalen har biler stått på kryss og tvers over hele distriktet. Ingen personer er skadd, men politiet advarer folk mot å kjøre bil. De speilglatte veiene skyldes underkjølt regn. Både på E6 ved Tingberg og på riksvei 255 opp til Gausdal har flere biler sklidd ut av veien på det speilblanke føret.

I Nord-Norge åpnet søndag flere strekninger for trafikk, men med advarsel om snø- og isdekke på veiene. Dette gjelder E6 over Saltfjellet og Kvænangsfjellet i henholdsvis Nordland og Troms, samt europavei 10 over Bjørnfjell ved Narvik i Nordland.

Les også: Politiet oppgitt over dumdristige bilister

Fortsatt stengt

I Sogn og Fjordane er Fylkesvei 13 over Gaularfjell stengt på grunn av uvær. Også riksvei 13 over Vikafjellet er søndag ettermiddag fortsatt stengt på grunn av snøras.

Strekningen ble stengt lørdag etter et ras på 20-30 meter, og da brøytemannskapene kom på plass søndag, oppdaget de at det var gått nok et ras i løpet av natta, melder NRK.

Fjellovergangen Tyin-Årdal er stengt på grunn av fare for ras, men Statens vegvesen tar sikte på å åpne strekningen rundt klokken 15.

Les også: Her blir godstoget tatt av ras

Vått og glatt på Østlandet

I flere fylker på Østlandet har brannvesenet rykket ut til vannlekkasjer flere steder natt til søndag. Brann- og redningsetaten i Oslo melder på at de har kjørt fra den ene til den andre vannlekkasjen.

– Mye smeltevann og tette avløp fra flate tak får vannet til å ta nye veier, heter det på Twitter.

Også i Asker og Bærum, Romerike, Østfold og i Follo er det meldt om flere vannlekkasjer.

Les også: Over 10.000 eneboliger på farlig grunn

Hjalp mann på isen

På Nesodden fikk politiet i 00.30-tiden en oppringing fra en mann som kunne fortelle at han ikke kom seg noen vei på grunn av glatt føre, opplyser Follo politidistrikt.

Politiet trodde først det dreide seg om en spøk, eventuelt beruselse, men på stedet var det så glatt at mannen ikke kom seg noen vei. Brannvesenet rykket ut og hjalp mannen, som var dårlig til beins og sto og holdt seg fast i et tre.

Populært