Speilglatte veier sendte mange biler i grøfta

FARLIG: Fra store deler av landet rapporteres det om vanskelige kjøreforhold. Ikke alle mestret det like godt. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)
FARLIG: Fra store deler av landet rapporteres det om vanskelige kjøreforhold. Ikke alle mestret det like godt. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix)

Speilblanke veier og vann i veibanen førte til en rekke uhell på Østlandet natt til søndag. Samtidig er en rekke veier fortsatt stengt på grunn av uvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Gudbrandsdalen har biler stått på kryss og tvers over hele distriktet. Ingen personer er skadd, men politiet advarer folk mot å kjøre bil søndag morgen. De speilglatte veiene skyldes underkjølt regn. Både på E6 ved Tingberg og på riksvei 255 opp til Gausdal har flere biler sklidd ut av veien på det speilblanke føret. Riksvei 255 ble tidlig søndag morgen stengt en periode fram til den ble strødd. veien åpnet ved 8-tiden, men politiet advarte mot at den fortsatt er glatt.

Flere andre veier er også stengt på grunn av uvær. I nord gjelder det E6 over Saltfjellet og Kvænangsfjellet i henholdsvis Nordland og Troms, samt europavei 10 over Bjørnfjell i Nordland. I Song og Fjordane er Fylkesvei 13 over Gaularfjell stengt på grunn av uvær, det samme er Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet i Hedmark og Oppland. Over Hardangervidda er det kolonnekjøring.

Riksvei 13 over Vikafjellet var fortsatt stengt på grunn av snøras, mens fjellovergangen Tyin-Årdal er stengt på grunn av fare for ras.

Bakgrunn: Politiet oppgitt over dumdristige bilister

Buss på tvers

Også i Buskerud meldes det om svært glatte veier.

– Det er en del vann i lavlandet etter mye snøsmelting, samtidig har det fryst til litt i høyden. Så det kan bli skummelt på morgenkvisten, sier operasjonsleder Olav Myrvold i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Like etter klokken 5 ble en buss stående på tvers i veibanen på E134 ved Kongsberg, men ingen personer ble skadd. Veien ble stengt ved Saggrenda mens man jobbet med å få bussen på rett kjøl, og åpnet etter et par timer.

På E18 ved Tønsberg kolliderte hele fire biler like etter midnatt på grunn av store mengder vann i veibanen, opplyser Vestfold politidistrikt. To personer ble kjørt til sykehus med lettere skader, mens ytterligere seks personer ble kjørt til legevakta for sjekk.

I Rogaland ble det meldt om flere isblokker i veiene sør i fylket, blant annet på riksvei 42 over Gyadalen.

Les også: Ber folk i Nord-Norge holde seg hjemme

Hjalp mann på isen

På Nesodden fikk politiet i 00.30-tiden en oppringing fra en mann som kunne fortelle at han ikke kom seg noen vei på grunn av glatt føre, opplyser Follo politidistrikt. Politiet trodde først det dreide seg om en spøk, eventuelt beruselse, men på stedet var det så glatt at mannen ikke kom seg noen vei. Brannvesenet rykket ut og hjalp mannen, som var dårlig til beins og sto og holdt seg fast i et tre.

Les også: Hele Lofoten mistet strømmen

I flere fylker på Østlandet har brannvesenet rykket ut til vannlekkasjer flere steder natt til søndag. Brann- og redningsetaten i Oslo melder på at de har kjørt fra den ene til den andre vannlekkasjen.

– Mye smeltevann og tette avløp fra flate tak får vannet til å ta nye veier, heter det på Twitter.

Personvernpolicy