Bolivia nasjonaliserer kraftverk med tvang

Bolivianske soldater vokter hovedkontoret til det spanske elselskapet Electropaz, som lørdag ble overtatt av den bolivianske staten. Foto: Reuters / NTB scanpix
Bolivianske soldater vokter hovedkontoret til det spanske elselskapet Electropaz, som lørdag ble overtatt av den bolivianske staten. Foto: Reuters / NTB scanpix

Bolivias president Evo Morales sendte både politi og soldater inn da kraftverk eid av et spansk selskap ble nasjonalisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morales har utstedt et dekret som innebærer at staten skal overta Electropaz og Elfeo, som ligger i henholdsvis hovedstaden La Paz og i byen Onuro. Begge kraftverkene eies av det spanske selskapet Iberdola.

Lørdag rykket politi og soldater inn i selskapets kontorer for å sikre at overtakelsen skulle skje som planlagt.

– Vi er tvunget til å ta slike foranstaltninger slik at prisene blir like og at strømforsyningen blir av samme kvalitet på landet som i byene, sa Morales.

Det er ikke første gang at presidenten har nasjonalisert utenlandske selskaper. For to år siden overtok hans venstreorienterte regjering fire elselskaper, deriblant et selskap eid av det franske GDF Suez, og det britiske selskapet Rurelec.

I mai i år sendte Morales soldater inn for å overta det spanske elselskapet Red Eléctricas hovedkontor i Bolivia.

Den spanske staten eier 20 prosent av Red Eléctrica og var derfor rasende over det Morales gjorde. Presidenten begrunnet imidlertid overtakelsen med at selskapet ikke hadde investert nok i strømnettet i Bolivia.

Personvernpolicy