Russisk ulykkesfly kan ha hatt bremseproblemer

Årsaken til at Tupolev-maskinen fra det russiske flyselskapet Red Wings krasjet på en motorvei i Moskva lørdag er foreløpig ikke kjent. Fire personer omkom i ulykken. Foto: Reuters / NTB scanpix
Årsaken til at Tupolev-maskinen fra det russiske flyselskapet Red Wings krasjet på en motorvei i Moskva lørdag er foreløpig ikke kjent. Fire personer omkom i ulykken. Foto: Reuters / NTB scanpix

Passasjerflyet som raste ut av rullebanen og brakk i tre på en motorvei like ved, kan ha hatt problemer med bremsene. Fire personer omkom i ulykken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til ulykken med Tupolev Tu-204-maskinen fra det russiske flyselskapet Red Wings er foreløpig ikke kjent, men russiske etterforskere sier foreløpige funn tyder på at pilotfeil kan ha vært årsaken.

Men nyhetsbyrået RIA Novosti melder samtidig at det russiske flysikkerhetsorganet Rosaviatsia fredag, dagen før ulykken i Moskva, skrev brev til flyprodusenten Tupolev om at det kan være svikt i bremsesystemene på Tu-204-modellen.

Brevet ble skrevet etter en episode med et annet Tupolev Tu-204-fly 21. desember, som hadde problemer med bremsene.

Bakgrunn: Fire omkom i flykrasj i Moskva

Kun besetningsmedlemmer

Ulykkesflyet i Moskva hadde fløyet passasjerer til Pardubice i Tsjekkia tidligere på dagen, og det var på vei hjem med kun besetningen om bord da ulykken inntraff.

Sikkerhetssjefen ved flyplassen i Pardubice opplyser til tsjekkiske medier at det ikke ble observert noe unormalt med flyet da det befant seg der.

Flyet fikk problemer under landing i Moskva og klarte ikke å bremse tilstrekkelig på rullebanen. Det føk i stor fart ut på en motorvei like ved, der det brakk i tre deler.

Det harde sammenstøtet førte også til at den ene motoren tok fyr, og det brant en god stund før brannmannskapene fikk slukket brannen.

– Falt ut av vraket

Vrakdeler fra flyet ble spredd over et stort område på motorveien da flyet traff asfalten, og vingene ble revet av flykroppen.

– Vi så hvordan flyet skled av rullebanen. Nesepartiet brakk av, og en mann falt ut, opplyser øyevitnet Aleksej.

– Vi hjalp ham inn i en minibuss, som kjørte ham til sykehus.

Et annet øyenvitne forteller at han kom til ulykkesstedet før redningsmannskapene og at han klarte å hjelpe fire personer ut av flyvraket.

– Vi klarte ikke å få ut flygeren fra cockpiten, men vi så det var mye blod der, sier han. De to flygerne skal ifølge medieopplysninger være blant de omkomne.

Gransking

Det var lenge motstridende meldinger om skadde og omkomne, men lørdag ettermiddag opplyste politiet at fire personer hadde mistet livet, mens fire andre var skadd. Det er ikke kjent hvor alvorlige skader de har.

Øyenvitner forteller ifølge russiske medier at flyet hadde sirklet en stund over Vnukovo-flyplassen før landing. Ifølge en statlig TV-stasjon hadde flygerne også vurdert å lande på en annen flyplass.

Tupolev Tu-204 har en kapasitet på over 200 passasjerer og har vært i produksjon siden slutten av 1980-tallet.

Statsminister Dmitrij Medvedev har beordret full gransking av ulykken, opplyser en talsmann ved hans kontor.

Personvernpolicy