Nytt barn med svineinfluensa innlagt på sykehus

Torsdag døde en 11 år gammel gutt etter at han fikk påvist smitte av svineinfluensa. Lørdag ble et nytt barn lagt inn på Oslo universitetssykehus med samme diagnose. (Foto: NTB scanpix)
Torsdag døde en 11 år gammel gutt etter at han fikk påvist smitte av svineinfluensa. Lørdag ble et nytt barn lagt inn på Oslo universitetssykehus med samme diagnose. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda et barn som er smittet av svineinfluensa, er blitt innlagt på intensivavdeling. Tilstanden er alvorlig, melder Oslo universitetssykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om H1N1-viruset:

  • Influensa A (H1N1), også kalt svineinfluensa, er et virus som ingen er immune mot. Viruset oppsto i Mexico og spredte seg verden rundt i 2009.
  • H1N1-symptomer ligner symptomene på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet.
  • Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Viruset smitter forholdsvis lett.
  • 32 personer mistet livet etter å ha fått H1N1-smitte i 2009.
  • Folkehelseinstituttet har registrert tre typer influensa i årets utbrudd: Influensa B, H1N1 (Svineinfluensa) og H3N2-viruset (Type A).
  • Anslagsvis 900 personer dør årlig i Norge av influensasmitte.

(Kilder: NTB, Folkehelseinstituttet)

Barnet ble innlagt i romjulen, skriver VG.

– Når pasienter får intensivbehandling er det alvorlig, sier kommunikasjonsrådgiver Børge Einrem ved Oslo universitetssykehus til avisen.

11-åring døde

Torsdag døde en 11 år gammel gutt fra Porsgrunn etter å ha fått påvist smitte.

Før jul ble to voksne personer innlagt med svineinfluensa.

Den ene er blitt flyttet fra intensivavdelingen til en annen avdeling, mens den andre fortsatt behandles på intensivavdelingen.

Økning

I begynnelsen av desember rapporterte Folkehelseinstituttet (FHI) om at de forventet en sterk økning i influensasmitte den nærmeste tiden.

Anslagsvis 900 personer dør av influensa i Norge årlig, hovedsakelig eldre.

– Vi har registrert tre virus; Influensa B, svineinfluensa H1N1 og det såkalte A (H3N2)-viruset, som gir størst risiko for alvorlig sykdom blant eldre. Dette influensaviruset medfører en overdødelighet ved at eldre oftere blir syke. Det er samtidig ingen foreløpige indikasjoner på at flere vil bli syke i år sammenlignet med tidligere, sa lege Siri Helene Hauge ved FHI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbruddet i 2009

Et svineinfluensautbrudd i Mexico brøt ut i 2009. Det ble raskt fryktet at utbruddet kunne være starten på en ny pandemi.

19. april 2009 spredte viruset seg til USA. Fra juni kalte WHO det en pandemi som først ble erklært overvunnet i august 2010.

I 2009 døde 31 personer i Norge som følge av svineinfluensasmitte.

Det norske helsevesenet var da i full pandemiberedskap, og flere hundre tusen mennesker ble vaksinert mot sykdommen.