Putin forbyr amerikanske adopsjoner

Russlands president Vladimir Putin satte fredag signaturen på en ny lov som forbyr adopsjoner av russiske barn til amerikanske familier. Loven beskrives som
Russlands president Vladimir Putin satte fredag signaturen på en ny lov som forbyr adopsjoner av russiske barn til amerikanske familier. Loven beskrives som

Russlands president Vladimir Putin signerte fredag en lov som forbyr amerikanske familier å adoptere russiske barn. Snart kan adopsjoner av russiske barn bli historie også andre steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye loven omtales nå i svært kritiske ordelag av russiske aktivister, som mener loven gjør foreldreløse barn til brikker i en diplomatisk konflikt mellom Russland og USA, melder nyhetsbyrået AFP.

Anti-adopsjonsloven er ifølge russiske myndigheter et svar på den amerikanske Magnitsky-loven, og vil tre i kraft 1. januar 2013.

Magnitsky-loven, etter den russiske varsleren Sergej Magnitsky som døde i et russisk fengsel i 2009, vil gi amerikanske myndigheter anledning til å nekte innreise til USA og fryse bankkontoer til personer som begår menneskerettighetsbrudd.

Loven har tidligere blitt kraftig kritisert av Russlands president Vladimir Putin, og har ført til en forverring av det diplomatiske forholdet mellom Russland og USA.

Les også: Russland går i strupen på USA

- Det er umoralskt

Innføringen av den svært omstridte adopsjonsloven sees på som den tøffeste anti-amerikanske lovgivningen under Putins 13 år lange styre i landet. Loven er ikke bare kritisert av aktivister, men også enkelte statsråder i Russland, ifølge AFP.

En spesiell bekymring ved innføring av loven er alle de dusiner av russiske barn allerede klargjort for adopsjon til USA, som nå står foran en svært uviss fremtid.

- Våre stakkars barn, foreldreløse, vil lide fordi de er brukt som brikker i et politisk spill mellom to land, sier mangeårig rettighetsaktivist Lyudmila Alexeyeva til RIA-Novosti.

- Det er umoralskt, det er kannibalisme, legger hun til.

Ifølge AFP ble loven utformet på få dager etter at russiske myndigheter ble kjent med at USA ville innføre den såkalte Magnitsky-loven.

Les også: Nye adopsjonsregler på høring

Kan gå mot total adopsjons-nekt

Amerikanske familier adopterte nærmere 1000 russiske barn i fjor, og er det landet som tar i mot klart flest av Russlands foreldreløse barn.

Vladimir Putin skrev fredag også under på et dekret med tiltak som skal føre til at alle foreldreløse i Russland skal fostres opp av russiske familier.

En av lovens sterkeste støttespillere Pavel Astakhov, Kremlins utsending for barnerettigheter, åpnet også fredag opp muligheten for å forby adopsjoner av russiske barn til utlandet i det store og hele, uansett hvilket land det gjøres fra, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

- Vi vil være klare til å gjøre det (eliminere utenlandske adopsjoner) etter at vi har vedtatt det føderale målrettede programmet for foreldreløse, sier Astakhov.

Personvernpolicy