Amerikanske lærere skal få bære våpen

Nytt hjelpemiddel for pedagogene? Skoleskyting gir rop om mer, og ikke mindre våpen, i USA. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Nytt hjelpemiddel for pedagogene? Skoleskyting gir rop om mer, og ikke mindre våpen, i USA. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Flere amerikanske delstater vurderer å gi lærere lov til å bære våpen. Målet er å unngå flere skolemassakrer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslagene om å tillate væpnede lærere har fått vind i seilene etter skolemassakren i byen Newtown.

Dermed kan massedrapet få en ganske annen effekt enn tilhengere av strengere våpenlover hadde sett for seg. Folkevalgte og ministre i seks forskjellige delstater er i gang med å formulere lovforslag som skal sørge for at lærere kan bære våpen på jobb.

Les også: Massedrapsmannen var einstøing

– Vårt forslag er at skoler som ønsker det, kan la rektor eller en annen person få trening i bruk av skytevåpen og håndtering av kriser som den i Newtown, sier Tom Horne, justisminister i delstatsregjeringen i Arizona.

Han mener det beste ville vært å ha væpnet politi på hver eneste skole. Men trange budsjetter gjør dét vanskelig å få til.

Gratis skytetrening

Mens Florida, Minnesota, Oregon, Sør-Dakota, Tennessee og Arizona vurderer å la lærerne bevæpne seg, er dette allerede tillatt i Utah. Her kan ansatte i offentlige skoler bære skjult våpen hvis de ønsker det.

Les også: - For lett å skaffe seg våpen

Mange ser ut til å være ivrige etter å benytte seg av muligheten, og over 400 møtte opp da en lokal våpenorganisasjon arrangerte gratis skytetrening for lærere torsdag. Halvparten måtte dra hjem fordi lokalene var for små.

– Vi mener ikke at alle lærere bør være bevæpnet. Vi sier bare at de som velger det og ønsker å få trening, har rett til det i Utah, sier Bill Scott fra Utah Shooting Sports Council.

Han tror ikke det bare er gratis kurs som har gjort lærerne mer interessert i våpen. Massakren i Newtown har gjort skoleansatte mer bevisste på at de selv må ta ansvar for egen sikkerhet, ifølge Scott, som tror væpnede lærere vil virke avskrekkende på potensielle drapsmenn.

Kursene som organisasjonen hans tilbyr, er påkrevd for alle som ønsker tillatelse til å bære skjult våpen på offentlig sted.

Les også: Flere drept i skoleskyting i Finland

Bred støtte

Også den mektige lobbygruppen National Rifle Association (NRA) har lansert forslag som i praksis vil bety flere våpen på amerikanske skoler. NRA mener væpnede politifolk eller vakter bør utplasseres på skolene for raskt å kunne stanse eventuelle angripere.

At mange vanlige amerikanere fortsatt ønsker en liberal våpenlovgivning, bekreftes av en ny meningsmåling.

Lover som tillater skjulte våpen og bruk av dødelig makt i selvforsvar på offentlig sted, støttes av henholdsvis 69 og 68 prosent. Nesten 40 prosent mener lovlydige borgere bør kunne ha med seg våpen i kirker, butikker og på arbeidsplasser.

Splittet befolkning

Men forslag om å stramme inn våpenlovgivningen får også betydelig støtte. 48 prosent mener våpeneiere bør være underlagt strenge reguleringer og restriksjoner, ifølge målingen som ble gjort i julen for nyhetsbyrået Reuters.

I Los Angeles sto folk onsdag i kø for å gi fra seg våpen til myndighetene mot en kompensasjon på opptil 1.100 kroner. Ordningen er et forsøk på å få ned antallet skytevåpen i byen.

Samtidig har president Barack Obama tatt til orde for å skjerpe våpenlovene, og demokratiske politikere i Kongressen vil gjøre det vanskeligere å få kjøpt automatvåpen.

Hvorvidt de klarer å overvinne motstanden fra NRA og andre våpenforkjempere, gjenstår å se. (©NTB)

Personvernpolicy