EUs yttergrense i Hellas:

Gresk grensepoliti måtte kutte hånda av pakistaner

Invasjonen av ulovlige innvandrere til EU er stoppet ved grenseelva mellom Tyrkia og Hellas. Men desperate forsøk ender ille. Foto: NTB scanpix/AP Photo/Nikolas Giakoumidis.
Invasjonen av ulovlige innvandrere til EU er stoppet ved grenseelva mellom Tyrkia og Hellas. Men desperate forsøk ender ille. Foto: NTB scanpix/AP Photo/Nikolas Giakoumidis.

EU har nå fått strammet inn grenseovervåkingen mellom Tyrkia og Hellas. Noen av dem som gjør forsøk på å krysse grenseelva Evros, går det ille med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Piggtråd, landminer, nattlyskameraer og politipatruljer gjør sitt til å forhindre illegal innvandring fra Tyrkia til Hellas.

- Ulovlige innvandrere krysser ikke lenger grensa vår fra Tyrkia, hevder en politioffiser overfor EUobserver.com, som har vært på reportasje ved EUs yttergrense i Hellas.

55.000 personer ble oppdaget idet de prøvde å vasse over Evros-elva fra tyrkisk til gresk side 2011.

Mange av dem som prøver seg her, kommer fra Pakistan og Afghanistan.

Frostskader i vinterkulda

- Tallene har nå sunket fra 6500 illegale immigranter i juli 2012, til 1800 i august, 71 i oktober og ingen i november, forteller politidirektør Pashalis Syrioudis i den greske grensebyen Orestiadas.

Men lenger sør, på et trestjerners hotell i Didymoteicho, treffer EUobserver grensevakter som tar en pause i patruljeringen. En av dem har en trist historie å fortelle:

- Vi måtte kutte av hånda på en ung mann fra Pakistan på grunn av frostskadene han hadde fått i vinterkulda.

- Han ba oss sende ham hjem igjen, for nå som han hadde mistet hånda, var han ikke lenger til noen verdi for sin familie, forteller politimannen, som ikke ønsket å oppgi navnet sitt.

- Du begynner å forstå at ting må være fryktelige for dem når de tar sånn risiko. Jeg syns virkelig synd på dem, men samtidig er vi skrekkslagne over invasjonen vi har opplevd, sier mannen, som også har sett gravide kvinner prøve å krysse elva.

- Vi har gitt et veldig klart budskap til enneskesmuglerne og opprinnelseslandene i Nord-Afrika og andre steder, om at Evros ikke lenger er noen lett passasje for å komme inn i Europa, bemerker politidirektør Syritoudis.

Les også: Slik vil Norge stoppe kriminelle asylsøkere

Landminer dreper fortsatt

Enda lenger sør finnes dødelige levninger etter tiår med konflikt mellom Tyrkia og Hellas nedgravd i jorda.

Et skilt med dødningehode markerer innkjørselen til en bygdevei som går til den vesle landsbyen Gemisti, noen få meter fra motorveien Egnatia A2, der svære lastebiler står i kø for å kjøre inn i Tyrkia.

Etter skiltet ligger et minefelt med gamle anti-kjøretøyminer nedgravd. De stammer fra andre verdenskrig og konflikten fra 1946-1949.

Disse minene har mellom 1998 og 2008 drept over 100 personer som har prøvd å krysse minefeltet.

Det oppgir Landmine and Cluster Munition Monitor.

- De (menneskesmuglerne) pleier å sende migrantene gjennom disse markene for å rydde veien, sier en eldre kvinne som driver en av de to kafeene i Gemisti, til EUobserver.

- De lyver for dem og sier veien er trygg, forteller hun.

Les også: Danmark i strid med Schengenavtalen


Personvernpolicy