NRK-profil Halfdan Hegtun er død

NRK-profilen Halfdan Hegtun er død. Han ble 94 år gammel. Arkivfoto (1975): Henrik Laurvik (NTB scanpix)
NRK-profilen Halfdan Hegtun er død. Han ble 94 år gammel. Arkivfoto (1975): Henrik Laurvik (NTB scanpix)

Politikeren, radiomannen og forfatteren Halfdan Hegtun døde første juledag etter kort tids sykeleie. NRK-profilen ble 94 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder kanalen tirsdag kveld. Hegtun ble født 8. oktober 1918 på Raufoss i Vestre Toten. Han representerte Venstre på Stortinget mellom 1965 og 1973.

Det er trolig som radiomann de fleste kjenner Hegtun. Han startet sin karriere i NRK i 1946. Mellom 1973 og 1981 var han programdirektør for radio. Hegtun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 2010.

Rapporterte fra Melbourne

Som sportsjournalist fikk han i 1956 rapportere på kortbølgeradio om Norges første OL-gull i friidrett på 36 år da Egil Danielsen vant spydkast i Melbourne. Hegtun laget også reportasjene fra kronprinsesse Märthas gravferd i 1954 og kong Haakons begravelse i 1957.

Halfdan Hegtun var også mannen bak Even Brattbakken, den munnrappe småbrukeren fra Toten som hadde sine klare meninger om saker som var oppe i tiden, fra 1954 og mange år framover. Brattbakken-skikkelsen resulterte i to bøker på Toten-dialekt, «Slik je ser det» i 1964 og «I kvældssola» i 1987. Han ga også ut en rekke andre bøker, både alene og i samarbeid med andre.

Venstremannen

Halfdan Hegtuns politiske karriere startet i 1965, da han etter datidens forhold innledet en sterkt personfokusert valgkamp som resulterte i at han ble valgt inn på Stortinget for Akershus Venstre.

I Stortinget ble han i 1966 saksordfører for innføringen av folketrygden. Han er blitt tillagt æren for ha fått innført særtillegget for pensjonister over 70 år.

I 1972 ble Venstre splittet på grunn av EU-saken. Hegtun, som var tilhenger av norsk EU-medlemskap, brøt ut og dannet Det Liberale Folkeparti sammen med ledende venstrepolitikere som partiformann Helge Seip. I 1988 var han tilbake i moderpartiet. Fra 1983– 1991 var han medlem av fylkestinget i Akershus. Fra 1991 var han i flere perioder kommunestyrerepresentant i Bærum.

Journalist og radiomann

Hegtun startet sin journalistkarriere i NRK i 1946 som vikarierende sportsjournalist. I 1949 ble han fast ansatt i aktualitets- og nyhetsavdelingen. I 1956 ble han redaksjonssekretær i utenriksavdelingen, og utenriksredaktør ble han i 1961.

1973–1981 var han programredaktør. Da kringkastingssjef Torolf Elster gikk av i 1981, var Hegtun søker, men han trakk søknaden da daværende kirke- og undervisningsminister Einar Førde gjorde det klart at Bjartmar Gjerde ville få stillingen uansett andre søkere. Hegtun trakk seg også som programdirektør i protest mot denne fremgangsmåten.

Les også:

Charles Durning er død

Snowboard-profil omkom i snøskredet julaften

Personvernpolicy