Ja-flertall i grunnlovsavstemning i Egypt

Egypts president Mohamed Mursi, som har bakgrunn fra Det muslimske brorskap, avgir stemme i folkeavstemningen om en ny grunnlov i Egypt. Ifølge det offisielle resultatet sa 63,8 prosent ja til grunnloven. Foto: Reuters
Egypts president Mohamed Mursi, som har bakgrunn fra Det muslimske brorskap, avgir stemme i folkeavstemningen om en ny grunnlov i Egypt. Ifølge det offisielle resultatet sa 63,8 prosent ja til grunnloven. Foto: Reuters

Ja-siden gikk seirende ut med et flertall på 63,8 prosent av stemmene i folkeavstemningen om en omstridt ny grunnlov i Egypt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser det offisielle resultatet fra den egyptiske valgkomiteen. Resultatet er identisk med de foreløpige tallene som tidligere er blitt lagt fram av Det muslimske brorskap.

Brorskapet og president Mohamed Mursi har stilt seg bak grunnloven, men både den liberale opposisjonen og koptiske politikere har motsatt seg forslaget, som de mener overkjører minoritetene i landet.

Opposisjonen har også klagd på valgfusk i folkeavstemningen, men disse anklagene blir nå avvist av valgkommisjonen.

Avviser klager

Ifølge valgkommisjonens president Samir Abu el-Matti deltok 32,9 prosent av de stemmeberettigede i folkeavstemningen, som ble holdt i to omganger den 15. og den 22. desember.

Matti avviser samtidig opposisjonens anklager om uregelmessigheter og valgfusk som grunnløse. Valgkommisjonen har imidlertid tatt klagene på alvor og etterforsket dem, forsikrer han.

Les også: Ja til Egypts omstridte grunnlov

Ledende opposisjonspolitikere ser ut til å ha erkjent nederlaget. Men folkeavstemningen er bare ett slag, og kampen fortsetter, uttaler Den nasjonale redningsfront, en av opposisjonsgrupperingene.

Ifølge Mohamed ElBaradei er ja-flertallet «trist» for Egypt.

– Det institusjonaliserer ustabilitet, sier den tidligere IAEA-sjefen til amerikanske PBS.

Splittelse

Grunnlovsforslaget ble vedtatt av den grunnlovgivende forsamlingen etter at venstreorienterte, liberale, kvinnelige og kristne representanter forlot forsamlingen i protest. Vedtaket utløste en omfattende protestbølge i landet.

Kritikerne av grunnlovsforslaget hevder at det er presset gjennom av islamistene uten ordentlig debatt. Forslaget inneholder blant annet formuleringer om at sharia skal være den viktigste lovkilden.

Les også: Egypts visepresident gikk av under folkeavstemning

Ifølge Mursi har det vært viktig å få den nye grunnloven raskt på plass slik at styresmaktene kan konsentrere seg om å få Egypts økonomi på rett kjøl igjen.

Samtidig baner ja-flertallet vei for valget til nasjonalforsamling, som etter planen skal holdes i slutten av februar. Den forrige nasjonalforsamlingen ble oppløst av Egypts forfatningsdomstol i juni.

USA håper på forsoning

USA oppfordrer nå alle parter i Egypt til å delta aktivt i politikken og samtidig avstå fra vold.

– President Mursi har som demokratisk valgt leder av Egypt et spesielt ansvar for å gå fram på en måte som anerkjenner det akutte behovet for å bygge bru, sier pressetalsmann Patrick Ventrell i USAs utenriksdepartement.

Han oppfordrer samtidig opposisjonen til å engasjere seg sterkere i de politiske prosessene i landet.

Personvernpolicy