Meny

Nyheter til å bli glad av

Julenissen kom på besøk til barna på San Juan de Dios-sykehuset i Guatemala by 14. desember. Stadig færre barn dør før de er fylt fem år. Det er et av verdens fremskritt. Foto: Jorge Dan Lopez / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viktig melding: Det er håp, verden går faktisk framover.

Det er mange sorgens kapitler i året 2012, men det er likevel mulig å hente juleglede i nyhetsåret som gikk. For de gode nyhetene fins faktisk, selv om de lett havner i skyggen av de store tragediene og gjerne må balanseres med litt realistisk malurt.

Les også: Boligspådommene som ikke slo til

To unge gutter bruker esel og kjerre som vanntransport i Somalia. Foto: NTB scanpixTo unge gutter bruker esel og kjerre som vanntransport i Somalia. Foto: NTB scanpix

Seier mot aids

AIDS-epidemien, som har ridd verden som en mare siden 1980-tallet, er på retrett, kunne vi lese i juli. Selv om kampen langt fra er vunnet, er det stadig flere som får behandling: 54 prosent av alle som trenger det, het det i en rapport fra FNs aidsorganisasjon (UNAIDS).

I afrikanske land sør for Sahara, områder som er aller hardest rammet av sykdommen, er antall dødsfall redusert med 31 prosent fra 2005. Dessuten blir færre barn smittet, 24 prosent færre i 2011 enn i 2009. I teorien kan alle barn av hivpositive mødre nå unngå smitte, dersom mødrene blir testet og får tilgang til medisiner. Så langt er imidlertid verden ikke kommet ennå.

Les også: Slik så 2012 ut

Færre barn dør

Men det har blitt litt tryggere å være nytt menneske i verden. Barnedødeligheten er på vei ned, opplyste FNs barnefond UNICEF i september. Mens det i 1990 døde 12 millioner barn under fem år, var tallet i 2011 falt til 6,9 millioner barn.

Storstilt vaksinering mot vanlige sykdommer som meslinger, malaria, diaré og lungebetennelse får æren. Men fortsatt bukker altfor mange barn under av ulike årsaker – rundt 19.000 hver dag.

Det er dessuten gjort store framskritt i kampen mot fattigdom. Tusenårsmålet om at andelen i verden som lever under fattigdomsgrensen, skulle halveres fra 1990, er nådd, fastslo FN i sommer. Færre bor dessuten i slumområder, og de siste 20 årene har 2 milliarder mennesker fått renere og tryggere drikkevann, ifølge verdensorganisasjonen.

Avverget sult

2012 var også året dag hjelpeorganisasjonene kunne avblåse en varslet sultkatastrofe. Millioner av mennesker sto i fare for å bli rammet av matmangel og hungersnød i Sahel-regionen vest i Afrika. Men det kan se ut til at verden hadde lært etter den tragiske hungersnøden på Afrikas Horn året før. Giverviljen var større, og organisasjonene kunne sette inn støtet for å forebygge før katastrofen var et faktum.

– Jeg tror det er viktig at vi tar lærdom av det vi nå har sett, at vi lykkes når vi går inn tidlig, konkluderte Leni Stenseth, utenlandssjef i Norges Røde Kors.

Håp i Colombia

Det er dessverre vanskelig å konkludere med at verden er blitt fredeligere i 2012, men i løpet av året kom det gode nyheter om en av verdens langvarige konflikter. FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia møttes nemlig for første gang ansikt til ansikt – i Norge – og innledet formelt en fredsprosess.

Kampene fortsetter mens lederne diskuterer, men et håp om fred ble skapt. (©NTB)

Populært