Jærbanen åpnet igjen

Værforholdene gjør det vanskelig å evakuere. Foto: NTB scanpix ( Arkivfoto)
Værforholdene gjør det vanskelig å evakuere. Foto: NTB scanpix ( Arkivfoto)

Uværet forsinket evakueringen kraftig da nærmere 200 passasjerer søndag kveld ble sittende værfast i flere timer i tre forskjellige tog på Jærbanen. Banen ble åpnet igjen litt etter klokken 23.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kraftige vinden på Jæren gjorde at all togtrafikk ble stanset mellom Egersund og Stavanger i 18-tiden lille julaften.

Uværet gjorde at det umiddelbart var for farlig å sende busser for å hente dem, og dette forsinket evakueringen, ifølge NSB. Men i 20-tiden ble passasjerene som var om bord på et regiontog på Varhaug og et lokaltog på Brusand, hentet av busser og drosjer.

Regiontoget som sto fast på Klepp stasjon med rundt 80 passasjerer, fikk i 21-tiden klarsignal til å fortsette ferden til Kristiansand, hvor et nytt tog ventet for å ta eventuelle passasjerer videre til Oslo, opplyser pressekontakt Erik Lødding til NTB.

Lys og varme

De værfaste passasjerene hadde både lys og varme på togene, forteller han. Karianne Hartvigsen (18) var blant dem som satt fast på Klepp stasjon.

– Med tanke på omstendighetene har det egentlig vært litt koselig å sitte fast. Folk har åpnet litt julegaver, og selv om strømmen har kommet og gått har det gått bra, sier hun til VG.

Avisen skriver at en buss ankom tidligere på kvelden for å evakuere passasjerene på Klepp, men at den kraftige vinden gjorde at bussen svaiet så kraftig at forsøket ble oppgitt.

Les også: Vinden tok flere tak

Skader på kjøreledning

Jernbaneverket mener det var uforsvarlig å holde Jærbanen åpen i uværet søndag.

– Vinden gjør at kjøreledningen svinger kraftig. Dette medfører at togsettet ikke får tilført nok strøm til å kjøre. Samtidig har det vært et teknisk problem med kjøreledningen på strekningen mellom Bryne og Klepp, sier Henning Lode i Jernbaneverket til Stavanger Aftenblad.

For å hindre at skadene på kjøreledningen forverres, besluttet Jernbaneverket å stanse all togtrafikk på strekningen mellom Egersund og Stavanger i 18-tiden.

Les også: Flere hundre husstander uten strøm

Åpnet igjen

Noe over klokken 23 ble strekningen mellom Stavanger og Egersund åpnet igjen. Togene på strekningen over Jæren må kjøre med redusert hastighet, rundt 50 kilometer i timen, på grunn av vinden og vaiende ledninger.

NSB opplyser at tog fra Stavanger til Egersund kl. 23.31 ble det første toget som ble kjørt fra Stavanger etter at strekningen ble åpnet igjen.

NSB kan ikke oppgi nøyaktig hvor mange personer som var om bord på de tre togene som lille julaften sto fast på Varhaug, Brusand og Klepp stasjoner, men Lødding tror det dreier seg om nærmere 200.

Personvernpolicy