Meny

Mange drept i kraftig angrep på bakeri i Syria

200-300 kan være drept i Halfaya, Syria. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn tusen personer sto i brødkø i Halfaya da et kampfly angrep byen søndag. To raketter skal ha truffet bakeriet og tatt livet av flere enn 60 mennesker, sier opposisjonsaktivister.

Halfaya ligger i Hama-provinsen sentralt i Syria, og bakeriet skal ha blitt angrepet av kampfly fra president Bashar al-Assads regime.

Videoer lagt ut av opposisjonsaktivister som NTB har sett, viser en bygning i ruiner og en rekke døde på bakken utenfor bygningen.

Folk som er kommet til stedet, forsøker å transportere sårede bort i busser og på motorsykler, mens andre gråter og roper. Ved siden av den ødelagte bygningen kan man se et stort krater.

Vedkommende som filmer, opplyser at byen ble utsatt for et flyangrep.

– Se på Bashar al-Assads våpen. Se, verden, se! roper kameramannen.

Litt senere i videoklippet vises det også bilder av mange drepte i ruinene i det som skal ha vært et bakeri.

Tidligere i år fikk det syriske regimet kritikk av blant annet Human Rights Watch for å angripe bakerier og andre matutsalg med vilje.

Usikkert tall på drepte

I timene etter angrepet snakket enkelte aktivister om så mange som 200-300 drepte. Aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights opplyser at over 60 personer ble drept i luftangrepet, og at tilstanden er kritisk for ytterligere 50.

Det er mangel på både drivstoff og mel, og sistnevnte har ført til at tilgangen på brød er ustabil flere steder i landet. Det sto derfor mer enn tusen mennesker i kø ved bakeriet søndag, opplyser den lokale aktivisten Samer al-Hamawi til nyhetsbyrået AFP.

– Vi hadde ikke fått forsyninger med mel på tre dager, så alle dro til bakeriet i dag. Mange av dem var kvinner og barn. Da jeg kom dit, så jeg hauger med drepte, sier al-Hamawi.

Han legger til at bakeriet ble angrepet rundt klokken 16 lokal tid da et kampfly avfyrte fire raketter mot byen. To av rakettene skal ha truffet bakeriet.

Al-Hamawi forteller om overfylte sykehus i Halfaya – som før opprøret startet i Syria i mars i fjor hadde rundt 30.000 innbyggere – og at mange sårede er fraktet til nabobyer for behandling.

FN-utsending i Syria

De siste ukene har kampene i Hama-provinsen tiltatt i styrke ettersom opprørerne har inntatt flere mindre byer i provinsen. Halfaya ble erobret av opprørerne i forrige uke.

Angrepet mot bakeriet skjedde samme dag som FN-utsendingen Lakhdar Brahimi landet i hovedstaden Damaskus. Brahimi, som også er utsending for Den arabiske liga, besøkte Syria sist 19. oktober.

Da ble han i fem dager og hadde samtaler med president Bashar al-Assad og andre høytstående tjenestemenn.

Brahimi fikk også i stand en våpenhvile som skulle vare under den muslimske høytiden id al-adha, men våpenhvilen ble brutt nesten umiddelbart.

Det er uklart hvordan Brahimi tok seg inn i Syria. Enkelte kilder hevder at han på grunn av kamper rundt den internasjonale flyplassen i Damaskus, kom i bil fra Beirut i Libanon.
Populært