Veiene stengt over Hardangervidda

Slik så det ut på Riksvei 7 ved Dyranut kl. 15.02 - altså ingen sikt i det hele tatt. Vegvesenets webkamer.
Slik så det ut på Riksvei 7 ved Dyranut kl. 15.02 - altså ingen sikt i det hele tatt. Vegvesenets webkamer.

Både riksvei 7 over Hardangervidda og E 134 over Haukelifjell ble ved 14-tiden søndag stengt. Riksvei 7 vil tidligst åpne igjen på julaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sterke vinden i fjellet vil trolig gi seg utover kvelden søndag, og det er fortsatt mulig å krysse fjellet der det ennå er åpent for kolonnekjøring. Veisentralene anbefaler imidlertid bilistene å vente til julaften. Røde Kors hjelpekorps i Hordaland har varslet økt beredskap ved de viktigste fjellovergangene.

Uværet har som varslet rammet hele strekningen fra Agder-fylkene til Trøndelag.

Brøytemannskapene klarte lenge å holde de to fjellovergangene til Hordaland over Hardangervidda åpne, men måtte søndag ettermiddag gi opp. Også fergesambandet Lauvik-Oanes og Mortavika-Artsvågen i Rogaland er nå stengt på grunn av den sterke vinden.

Mellom Tyin i Oppland og Årdal i Sogn og Fjordane er fylkesvei 53 helt stengt søndag mens kjøreforholdene over Dovrefjell er svært vanskelige. Det samme gjelder for dem som velger riksvei 3 over Kvikne når de skal til Trøndelag.

På riksvei 13 over Vikafjellet er det innført kolonnekjøring mens samme riksvei er stengt over Gaularfjellet. Mellom Hol og Aurland er veien stengt.

Øker beredskapen

Røde Kors har økt beredskapen ved de viktigste fjellovergangene i Sør-Norge, opplyser Jahn Petter Berentsen i Hordaland Røde Kors hjelpekorps. Berentsen leder beredskapen langs hele Vestlandet, og forbereder seg nå på å hjelpe bilister som kjører seg fast i høyfjellet.

– Været er så dårlig at det vil by på problemer å bruke helikopter. Da er det bare hjelpekorpset med snøskutere som kan yte bistand. Så langt er det imidlertid ikke rapportert om hendelser som har krevd bistand, sier Berentsen.

Stille og rolig

Mens det er store problemer på fjellovergangene mellom Øst- og Vestlandet er det stille og rolig trafikk på utfartsveiene fra de store byene. Vinterstormen som har truffet Vestlandet og de sørlige delene av Sør-Norge hadde ved middagstider søndag ikke skapt noen særlige problemer på Østlandet. En viktig grunn er at de varslede snømengdene ennå ikke er kommet, og kanskje kommer de ikke i det hele tatt.

På forhånd hadde veimyndighetene oppfordret bilistene til å utsette reiser over fjellovergangene til julaften. Det kan se ut som om mange har fulgt rådet. Varselet for julaften går ut på tung, våt snø som i lavereliggende strøk kan gå over til sludd eller regn.

Ta med mat og klær

– Skal man kjøre over fjellovergangene, er det viktig at tanken er full og at man har med seg nok mat og klær, luer og votter og godt skotøy. Man bør også følge med på nyhetene, er oppfordringen fra Vegtrafikksentralen.

Ferjesambandene på riksvei 13 i Rogaland og Hordaland er også stengt på grunn av uvær.

Operatør ved Vegtrafikksentralen, Anders Ostorp, opplyser til NRK at det vil bli vanskelig å holde veiene åpne utover dagen.

Det er vinden som er den største utfordringen, og det er meldt om full storm i høyfjellet i Sør-Norge, i Hordaland og Rogaland fra søndag morgen. Søndag kveld skal vinden løye noe igjen.

Også i nord er det dårlig vær flere steder. Både fylkesvei 888 mellom Bekkarfjord og Hopseidet og fylkesvei 98 over Ifjordfjellet i Finnmark er midlertidig stengt på grunn av uvær, opplyser veitrafikksentralen.

I storparten av Trøndelagsfylkene og i Nord-Norge er imidlertid juleværet stort sett fint med litt nedbør i form av snø.

Personvernpolicy