Meny

Ja til Egypts omstridte grunnlov

Religion og politikk: Støttespillere for Egypts president Mohamed Mursi roper slagord i Alexandria fredag, dagen før folkeavstemningen om islamistisk grunnlov. Foto: NTB scanpix/REUTERS/Khaled Abdullah.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble et klart ja-flertall i andre runde av folkeavstemningen om Egypts nye grunnlov, ifølge Det muslimske brorskapet.

71 prosent stemte ja til grunnloven i andre runde lørdag, og det endelig resultatet etter to runder da blir et ja-flertall på 64 prosent, melder egyptiske medier. Men oppmøtet i folkeavstemningen om grunnloven, som er avgjørende for landets fremtid, var på kun om lag 32 prosent.

Omstridt

Valglokalene ble holdt åpne lenger enn først planlagt lørdag. Grunnlovsforslaget er meget omstridt. Det er vedtatt av den grunnlovgivende forsamlingen etter at venstreorienterte, liberale, kvinnelige og kristne representanter forlot forsamlingen i protest.

Også tidspunktet har vært omstridt. Opposisjonen mot president Mohamed Mursi mener folkeavstemningen holdes uten at det er ført en grundig debatt om forslaget. President Mursi og Det islamske brorskap støtter forslaget.

Samme dag som folkeavstemningen om ny grunnlov avsluttes i Egypt, gikk både visepresidenten og sentralbanksjefen av. Visepresident Mahmoud Mekky, som er dommer av yrke, trakk seg fra stillingen sin.

Les: Visepresidenten trakk seg

Spent

Prosessen fram mot folkeavstemningen har vært spent, og Mekky tok for noen uker siden til orde for et nasjonalt dialogmøte. Møtet ble imidlertid boikottet av opposisjonen.

I første runde av folkeavstemningen som ble gjennomført for en uke siden, fikk ja-siden 57 prosent av stemmene. Avstemningen måtte arrangeres i to omganger fordi det ikke er nok dommere til å føre tilsyn med prosessen.

Både opposisjonen og flere menneskerettsorganisasjoner hevdet at det første runde var preget av uregelmessigheter og forsøk på fusk.

Se nakenprotesten i Stockholm mot Egypts nye grunnlov

Voldelig opptakt

Opptakten til folkeavstemningen har vært preget av demonstrasjoner og opptøyer. Fredag barket tilhengere og motstandere av grunnlovsutkastet sammen i Alexandria. I løpet av halvannen time ble 62 mennesker såret i sammenstøtene.

Rundt 250.000 politifolk og soldater var lørdag utplassert for å hindre nye utbrudd av ny uro.

Kritikerne av grunnlovsutkastet hevder at det er presset gjennom av islamistene uten ordentlig debatt, og at det ikke gjenspeiler store deler av befolkningen. Liberale og sekulære krefter, samt kvinner og kristne forlot grunnlovsforsamlingen i protest mot det de hevdet var mangel på kompromissvilje fra islamistenes side.

Les også: - Islamistene vil først ta Israel, så Europa

Populært