Haukelifjell åpnet for kolonnekjøring

Kolonnekjøring og stengte veier: Slik så du ut på Europavei 134 over Haukeli, ifølge Vegvesenets webkamera.
Kolonnekjøring og stengte veier: Slik så du ut på Europavei 134 over Haukeli, ifølge Vegvesenets webkamera.

Mens E134 over Haukelifjell søndag kveld ble åpnet for kolonnekjøring, vil riksvei 7 over Hardangervidda tidligst åpne igjen på julaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanskelige kjøreforhold på fjellet. Foto: NTB scanpixVanskelige kjøreforhold på fjellet. Foto: NTB scanpix

Den sterke vinden i fjellet vil trolig gi seg utover kvelden søndag, og det var fortsatt mulig å krysse fjellet der det var åpent for kolonnekjøring. Veisentralene anbefaler imidlertid bilistene å vente til julaften. Røde Kors Hjelpekorps i Hordaland har varslet økt beredskap ved de viktigste fjellovergangene.

Uværet rammet som varslet hele strekningen fra Agder-fylkene til Trøndelag. Brøytemannskapene klarte lenge å holde de to fjellovergangene til Hordaland over Hardangervidda åpne, men måtte søndag ettermiddag gi opp.

Også fergesambandene Lauvik-Oanes og Mortavika-Artsvågen i Rogaland var en periode stengt på grunn av den sterke vinden.

Mellom Tyin i Oppland og Årdal i Sogn og Fjordane er fylkesvei 53 helt stengt søndag mens kjøreforholdene over Dovrefjell er svært vanskelige. Det samme gjelder for dem som velger riksvei 3 over Kvikne når de skal til Trøndelag.

På riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli, riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og riksvei 13 over Vikafjellet er var det søndag kolonnekjøring mens sistnevnte riksvei er stengt over Gaularfjellet. Også mellom Hol og Aurland er veien stengt.

Les også: Nær 200 passasjerer værfast på Jærbanen

Øker beredskapen

Lille julaften er det meget vanskelige kjøreforhold på Sørlandet. Slik som her på E39 i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixLille julaften er det meget vanskelige kjøreforhold på Sørlandet. Slik som her på E39 i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Røde Kors har økt beredskapen ved de viktigste fjellovergangene i Sør-Norge, opplyser Jahn Petter Berentsen i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps, som leder beredskapen over hele Vestlandet. Snøskutere står klar til å bistå bilister som kjører seg fast i høyfjellet hvor været gjør at helikoptre ikke kommer til.

– Det har vært rolig, og foreløpig har det ikke vært meldt om noen store hendelser, forteller Berentsen til NTB sent lille julaften.

Les også: Strømbrudd i Rogaland

Stille og rolig

Mens det er store problemer på fjellovergangene mellom Øst- og Vestlandet var det stille og rolig trafikk på utfartsveiene fra de store byene. Vinterstormen som har truffet Vestlandet og de sørlige delene av Sør-Norge skapte ikke noen særlige problemer på Østlandet. De varslede snømengdene kommer først ut på kvelden, og de østlendingene som gleder seg over en enda hvitere jul, kan vente seg mellom 5 og 10 cm nysnø til julekvelden.

På forhånd hadde veimyndighetene oppfordret bilistene til å utsette reiser over fjellovergangene til julaften. Det kan se ut som om mange har fulgt rådet. Varselet for julaften går ut på tung, våt snø som i lavereliggende strøk kan gå over til sludd eller regn.

Ta med mat og klær

– Skal man kjøre over fjellovergangene, er det viktig at tanken er full og at man har med seg nok mat og klær, luer og votter og godt skotøy. Man bør også følge med på nyhetene, er oppfordringen fra Vegtrafikksentralen.

Det er vinden som er den største utfordringen, og det blåste søndag storm i høyfjellet i Sør-Norge, i Rogaland og på Sørlandet. Søndag kveld skal vinden løye noe igjen, og fra midnatt er det ventet at vinden vil minke til kuling de fleste steder.

– Julaften blir det atskillig mindre vind i fjellet og på Sørlandet. Det samme gjelder på Vestlandet, men fra ettermiddagen og kvelden, kan det gå opp i forbigående full storm ytterst på kysten, spesielt nord for Bergen og i Sogn og Fjordane. Nå går det mot bedre vær, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt på Blindern til NTB.

I storparten av Trøndelagsfylkene og i Nord-Norge er juleværet stort sett fint med litt nedbør i form av snø.

Personvernpolicy