Meny

Stoltenberg påsto de borgerlige kan privatisere norsk vannkraft:

Statsminister Jens Stoltenberg tviholder på høyre-skremsel

Har Jens Stoltenberg mistet ett kort i valgkampen? Arbeiderpartiet nekter å ta for god fisk at de borgerlige partiene samlet vil beholde offentlig eierskap til norsk vannkraft. Foto:

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag advarte Stoltenberg om at et regjeringsskifte kan føre til privatisering av vannkraft. En felleserklæring fra de fire borgerlige partiene om det motsatte får ham ikke til å trekke tilbake anklagen.

- Jeg har inntrykk av at høyresiden fortsatt vil privatisere vannkraften.

Den advarselen kom statsminister Jens Stoltenberg med onsdag på sin julepressekonferanse, da han skulle forklare forskjellen på de to regjeringsalternativene.

Uttalelsen kom samme dag den borgerlige opposisjonen la fram et felles forslag i Stortinget.

Der forplikter de seg til det motsatte - å beholde dagens regime for offentlig eierskap av fossekraften i overskuelig framtid.

Les også: De borgerlige vil beholde dagens eierskapsregime

Trekker ikke advarselen

Trass i at opposisjonspartiene erklærer at de vil beholde dagens offentlige eierskapsregime, ønsker statsminister Jens Stoltenberg ikke å gå tilbake på sin anklage.

ABC Nyheter har siden onsdag gjort gjentatt forsøk på å få vite om statsministeren opprettholder sin påstand. Men statsministerens kontor har ikke hatt noe å melde om det spørsmålet.

Arbeiderpartiets energipolitiske talskvinne på Stortinget, Eirin Sund, går lenger enn statsministerens taushet. Hun nekter å tro på felleserklæringen.

- Jeg tror ikke det er det de vil. De sier jo hele tiden at de vil føre Norge i en annen retning, sier Sund til ABC Nyheter om opposisjonspartienes kraft-erklæring.

Les også: Nå er Erna Solberg førstevalget

- Stoltenberg burde holdt seg for god

- Jeg forstår at Arbeiderpartiet har en egeninteteresse i å konstruere en konflikt. Men dette burde statsministeren holdt seg for god til, sier Siri A. Meling til ABC Nyheter.

Hun er Høyres energipolitiske talskvinne på Stortinget og en av med-underskriverne på erklæringen om å beholde norsk vannkraft på offentlige hender.

- Stoltenberg har ingen grunn til å tro at vi vil privatisere vannkraften, forsikrer Meling.

- Dirty trick fra Stoltenberg

- Jeg blir oppgitt når Ap bruker så dirty tricks for å forsøke å framstille uenighet om et så viktig politikkområde, sier en annen av underskriverne, Fremskrittspartiets energipolitiker Per-Willy Amundsen.

- Stoltenberg og Ap har nok av saker der det er uenighet uten at de trenger å konstruere motsetninger, sier Amundsen og legger til:

- Stoltenberg ber jo hele tida om avklaringer fra oss. Og når han får det, så tror han ikke på det. Hvorfor ber han om det, da?

Senest i Aftenposten lørdag krever Stoltenberg avklaring fra Høyre og Fremskrittspartiet på et annet politikkområde, nemlig handlingsregelen.

- Jeg er sikker på at strategene på Youngstorget har klekket ut skremselspoenget om at vi skal selge ut arvesølvet, til bruk i valgkampen. Det har han nå mistet, sier Amundsen.

Eirin Sund: - Påfallende

- Erklæringen de har kommet med, er påfallende. I programutkastet til Høyre står det veldig tydelig at de ønsker å endre regimet. Det har også Frp alltid ment, sier Eirin Sund.

- De har fått enormt motbør og innsett at de ikke kan gå inn i valget med det. Men ideen deres om at dette ikke trenger å være i offentlig eie, har de alltid hatt. Derfor beroliger ikke erklæringen meg. Det viktigste er å ha klart for seg hva som faktisk er deres politikk, sier Sund.

- Betyr felleserklæringen fra de borgerlige partiene om offentlig eie av kraft, at dere har mistet et valgkampargument?

- Nei. Jeg stoler ikke på at Høyre og Fremskrittspartiet ikke vil privatisere kraft.

- Hvis det viser seg at de vil la regimet være som det er i en eventuell ny regjering, er det ingenting som gleder meg mer enn dersom de vil føre god Arbeiderparti-politikk, men jeg tror ikke det er det de vil, sier Sund og konluderer:

- H og Frp er klare på at de ønsker regjering for å føre Norge i en annen retning.

Les de borgerlige partienes felleserklæring om eierskapet til kraft (foreløpig versjon)

Populært