91-åring søker benådning på grunn av demens

91-åringen soner i Arendal fengsel. Foto: Kriminalomsorgen.
91-åringen soner i Arendal fengsel. Foto: Kriminalomsorgen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dømt for å ha forgrepet seg på funksjonshemmet barnebarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

91-åringen soner i Arendal fengsel, og er trolig en av landets eldste fanger. Han var nesten 90 år da han ble dømt for seksuell omgang med sitt funksjonshemmede barnebarn, som den gang var 17 år.

– Han er dement og fysisk svekket. Legene mener heller ikke han er soningsdyktig. Han har ingen erindring eller forståelse for det han er dømt for, sier 91-åringens forsvarer, Pål A. Eide til ABC Nyheter.

Kommuneoverlegen, som også har overordnet ansvar for fengselshelsetjenesten, sier en erfaren fengselslege har konkludert med at mannen ikke er soningsdyktig.

Bakgrunn: 91-åring soner i Arendal fengsel

Dement på gjerningstidspunktet

Hvis man er dømt i en høy alder, hvorfor skal man da ikke sone?

– Loven sier at man skal være kapabel til å sone og forstå hvorfor man sitter i fengsel. Er man ikke det, er dette utenfor straffens formål, sier Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvareren mener at mannen også var dement på gjerningstidspunktet, og at det kan ha vært en medvirkende årsak til forbrytelsen.

Eide mener soningen bør avbrytes så fort som mulig, og håper på full benådning for sin klient.

– Søknaden er sendt inn, og jeg kommer til å gjøre det jeg kan for å få fortgang i behandlingen, sier Eide, som anslår at behandlingen vil ta opptil fire måneder.

Det er Justis- og beredskapsdepartementet som avgjør om noen kan benådes. Reglene for benådning er gitt ved påtaleinstruksen paragraf 31-1. Søknaden sendes til politiet, som har ansvar for å forberede saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om reglene for benådning.

Viktig med fengsel

Leif Aleksandersen, aktor i saken, mente det var riktig å reagere med ubetinget fengsel. Han påpekte blant annet at det ville ha en forebyggende effekt, og også kunne avskrekke menn i høy alder fra å forgripe seg på barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er riktig at man ikke skal kunne skylde på alder, men en betingelse for å straffes er at man er klar over hva man har gjort, sier Eide til ABC Nyheter og legger til:

– Demente blir ofte helt andre personer, og gjør ting som ikke ligger til deres personlighet.

Betyr det at han slipper reaksjoner om han blir benådet?

– Han er i realiteten utilregnelig, men hvis demensen er stor og omfattende, kan man bli tvunget til psykiatrisk behandling. Det er det ikke adgang til i denne saken.

91-åringen har tidligere hatt en annen forsvarer, og ønsket ikke å anke saken da han ble dømt.

– Det er noe vi vurderer, sier Eide.

Forsvareren forklarer at mannen har fått svært tett oppfølging av helsepersonell i fengselet, og at legene er sikre på 91-åringens diagnose.