Egypts visepresident gikk av under folkeavstemning

Tilhengere av Egypts president Mohamed Mursi roper slagord i Alexandria. Foto: Reuters / NTB scanpix
Tilhengere av Egypts president Mohamed Mursi roper slagord i Alexandria. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens egypterne gikk til urnene i andre del av folkeavstemningen om ny og omstridt grunnlov, trakk landets visepresident seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Køene var lange da egypterne gikk til urnene i siste del av folkeavstemningen om ny grunnlov lørdag.

Visepresident Mahmoud Mekky, som er dommer av yrke, trakk seg fra stillingen sin lørdag.

Prosessen fram mot folkeavstemningen har vært spent, og Mekky tok for noen uker siden til orde for et nasjonalt dialogmøte. Møtet ble imidlertid boikottet av opposisjonen.

Ifølge TV-kanalen Nile News skal Mekky ha ønsket å gå av siden november, men ble i stillingen på grunn av Gaza-krigen og uroen i forbindelse med de omstridte dekretene til president Mursi.

– Det politiske arbeidet passer ikke til min profesjonelle rolle som dommer, sa Mekky selv i en uttalelse lørdag ettermiddag.

Les også: - Utbygging av nye israelske bo- settinger er en menneskerett

Lange køer

På grunn av køene besluttet den statlige valgkommisjonen å utvide åpningstiden i valglokalene til klokken 23 lørdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I utgangspunktet skulle lokalene ha stengt klokken 18. Også under første del av folkeavstemningen for en uke siden, der blant annet innbyggerne i storbyene Kairo og Alexandria deltok, ble åpningstiden utvidet.

– Jeg stemmer nei tusen ganger. Jeg er ikke komfortabel med Brorskapet og det organisasjonen gjør, sier den 50 år gamle husmoren Zarifa Abdel Aziz til nyhetsbyrået AFP.

Abdel Aziz stemte i Giza-provinsen som også inkluderer store deler av Kairos vestlige forsteder.

Grunnlovsforslaget har delt Egypt i to. Islamistene i Det muslimske brorskap, der president Mohamed Mursi har sin bakgrunn, og de mer ytterliggående salafistene er varme tilhengere av utkastet, mens venstreorienterte, liberale, kristne og mange kvinner har kommet med kraftig kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nakenprotest i Stockholm mot egyptisk grunnlov

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trolig nytt ja

I første runde av folkeavstemningen som ble gjennomført for en uke siden, fikk ja-siden 57 prosent av stemmene. Avstemningen måtte arrangeres i to omganger fordi det ikke er nok dommere til å føre tilsyn med prosessen.

Både opposisjonen og flere menneskerettsorganisasjoner hevdet at det første runde var preget av uregelmessigheter og forsøk på fusk.

17 provinser stemmer i siste runde, mens 10 provinser stemte for en uke siden. Det er ventet at flertallet for ja-siden vil bli større denne gangen fordi hovedandelen av dem som stemmer er fra landsbygda der islamistene har størst oppslutning.

Den 19 år gamle jusstudenten Ahmed Mohammed er tilhenger av grunnlovsutkastet.

– Jeg er overbevist om at dokumentet har tatt det beste fra den gamle grunnloven, sier han, med henvisning til den forrige grunnloven fra 1971.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjåføren Mohamed Mamza forteller at han stemte ja fordi «Egypt trenger en grunnlov for å bli stabilt».

Voldelig opptakt

Opptakten til folkeavstemningen har vært preget av demonstrasjoner og opptøyer. Fredag barket tilhengere og motstandere av grunnlovsutkastet sammen i Alexandria. I løpet av halvannen time ble 62 mennesker såret i sammenstøtene.

Rundt 250.000 politifolk og soldater var lørdag utplassert for å hindre nye utbrudd av ny uro.

Kritikerne av grunnlovsutkastet hevder at det er presset gjennom av islamistene uten ordentlig debatt, og at det ikke gjenspeiler store deler av befolkningen. Liberale og sekulære krefter, samt kvinner og kristne forlot grunnlovsforsamlingen i protest mot det de hevdet var mangel på kompromissvilje fra islamistenes side.