Meny

Tro det eller ei - ribba kan forsvinne i jula

Kan bli priset ut: Butikkenes dumpingpris på ribbe kan svekke aktelsen for denne retten så mye, at nordmenn velger den bort som julemat. Foto: Morten Holm/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når maten blir billig, synker også statusen til varen. Tradisjonsmaten ribbe kan forsvinne fra middagsbordet på julaften, frykter forskere.

Jakten på billig mat og dagligvarekjedenes lokketilbud kan gi billig ribbe nå, men føre til at denne retten forsvinner ut av julemenyen, skriver Nationen.

— Norske forbrukere har høyere betalingsvillighet på matprodukter som er tradisjonelle og som spises sjeldent. Er ikke maten dyr, så kan den også miste sin status som tradisjonsmat på sikt.

Det sier Valérie Lengard Almli, som sammen med Margrethe Hersleth i matforskningsinstituttet Nofima har gjennomført et forskningsprosjekt i Norge og fem andre europeiske land.

Les også: Stort ribbesalg gir lavere toll

Lokketilbud

Svineribbe, som 57 prosent av alle nordmenn spiser som middag på julaften, har de siste årene blitt et viktig lokkeprodukt for dagligvarekjedene, skriver Nationen.

Prisen kan gå helt ned til 20 kroner kiloen. Butikkene selger med tap for å lokke kundene inn i butikken.

I en undersøkelse Sentio har utført for Nationen svarer 52 prosent at de syns det er helt ok at butikkene dumper prisene på julemat. Nesten like mange, 42 prosent, svarer nei på spørsmålet.

Bransjen selv sier at prisdumpingen er problematisk, siden kundene seinere ikke vil være villig til å betale den reelle prisen på ribbe når de først har fått den billig.

Les også: Dette spiser vi til jul

Ribba kan forsvinne

— På sikt kan dette bety at svineribba forsvinner som julemat og blir erstattet av annen mat. I vår undersøkelse ser vi at høy pris på tradisjonsmat er viktig for mange forbrukere, og at det er bestemmende for produktets image og eksklusivitet, sier Margrethe Hersleth.

Forsking viser at positive forventninger til mat påvirker spiseopplevelsen i positiv retning. Hvis lave priser på ribbe senker forbrukeres forventninger til produktkvalitet, kan resultatet av prisdumping bli at julemiddagen ikke gir den gode matopplevelsen på julekvelden.

Så lenge ribba er på julemenyen, kan du få tips til de beste vinene til den her.

Les mer om mat og drikke


Populært