Israels ambassadør om omstridte bosettinger i Palestina:Mener spredning av israelske bosettere er en menneskerett

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge påberoper seg menneskerettighetene. Påberoper du deg dem, må du huske at det er mennesker i bosettingene. Flere flytter dit, de får barn - må spre seg. Dere er kristne, men gjør ikke krav på Betlehem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Israels nye ambassadør til Norge, den arabiske poeten og professoren Naim Araidi til ABC Nyheter.

- Jeg er svært bekymret over at israelske myndigheter igjen varsler nye utbygginger i Øst-Jerusalem, sa utenriksminister Espen Barth Eide torsdag denne uka.

- Bygging av ytterligere boliger i ulovlige israelske bosettinger i Palestina undergraver utsiktene til fred, sa han.

Og det var ikke første gang et slikt budskap har kommet fra det norske utenriksdepartementet.

- En menneskerettighet

Men Israels utsendte i Norge avviser kritikken av det verdenssamfunnet betrakter som ulovlige overgrep mot palestinske territorier.

- Mener du Israels bosettinger på det som er avtalt som palestinsk land, er bygd i henhold til FN-vedtak og Osloavtalen?

- Vet du, Norge bygger på menneskerettighetene. Påberoper du deg dem, må du huske at det er mennesker i bosettingene. Flere flytter dit, de får barn og må spre seg. Og regjeringssoldatene evakuerer bosettinger som er illegale etter israelsk lov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Finnes det legale israelske bosettinger på palestinsk område?

- Det er diskusjoner også innad i Israel om dette, svarer ambassadør Naim Araidi.

Araidi forteller at han ble personlig oppnevnt av Israels utenriksminister til jobben som ambassadør i Norge. Utenriksministeren, Avigdor Lieberman, måtte 14. desember gå av, tiltalt for utroskap i tjenesten.

Les også: Liebermann anså Norge som «svært fiendtlig»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Illegale?

- Kan du som arabisk poet innestå for alt Israel bedriver, som stadig nye, illegale bosettinger på palestinsk jord?

Ambassadøren mimer anførselstegn med hendene:

- «Illegale», vel. Det er ikke mange dager siden Hamas-leder Khaled Meshaal besøkte Gaza. Der erklærte Meshaal at han vil bekjempe Israel og ta hele landet. Han og Hamas anerkjenner ikke Israel. Ingen stat vil tillate at naboen bomber dine sivile med raketter, sier Araidi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les utdrag av Hamas-leder Meshaals tale i Gaza oversatt til engelsk av den israelske regjeringen.

- Over 4 millioner israelere er nå innen rekkevidde for raketter fra Gaza, opplyser ambassadør Araidi.

Les også: Kristelig Folkeparti anser utbygging på palestinske områder som lovlige

- Europa som før holocaust

- Stillheten i den vestlige verden, som ikke fordømmer Meshaals tale, minner folk i Israel om den samme stillheten i Europa før holocaust, anklager Araidi.

Dagen etter vår samtale med Araidi i den israelske ambassaden, rykket imidlertid utenriksminister Espen Barth Eide ut: - Norge finner Meshaals uttalelse om Israels eksistens uakseptabel.

- Hamas bruker sivile til å bli drept av Israel – og lover dem paradis. Mens Israel hele tida prøver å få til kirurgisk bombing. Og de bruker kvinner, barn – til og med dyr – til selvmordsbombere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bosettingene er et påskudd for verden til å fordømme Israel, og unnlate å kritisere den andre siden, legger ambassadøren til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Iran truer Israel med utslettelse

- Bosettinger intet problem

- Og bosettinger er ikke noe problem. Da Begin og Sadat (den israelske statsminister Menachem Begin og Egypts president Anwar Sadat, red. anm.) avtalte israelsk tilbaketrekning fra Sinai, trakk vi tilbake alle våre bosettinger, sier Araidi.

- Og Israel trakk alle sine bosettinger ut av Gaza – som feilaktig blir omtalt som «okkupert». Det snakkes også om blokade av Gaza. Grensen er åpen for over 300 trailere fulle av mat, medisiner og andre varer – hver dag.

- Åpne grenser for Gaza? Hva da med palestinske fiskere som blir arrestert av israelske krigsskip når de er ute på sin egen kystlinje?

- De bruker også fiskere til terroraktiviteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er det da ikke nok å stoppe fiskebåtene hvis de prøver å krysse inn i israelsk farvann?

- Palestinske fiskere har smuglet våpen.

Les også: Båt til Gaza stanset av israelske soldater

Fornøyd med Barth Eide

- Du sier at vesten er tause om palestinske angrep på Israel. Ved de store fiendtlighetene i Gaza nylig fordømte jo utenriksminister Espen Barth Eide rakettangrepene mot Israel?

- Ja. Og vi anerkjenner og setter stor pris på Barth Eide.

«Bygging av ytterligere 3000 boenheter i ulovlige israelske bosettinger i Palestina reduserer mulighetene for et sammenhengene palestinsk territorium, svekker tilliten mellom partene og undergraver utsiktene til fred».

Det sa Barth Eide 3. desember etter at Israel offentliggjorde planer om ytterligere 3000 boliger på palestinsk territorium.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er du enig i det?

- Jeg vil understreke at jeg setter pris på Barth Eide. Han har virkelig gitt Norge et nytt, objektivt syn på Israel, ved ikke ensidig å rette kritikk bare mot oss, svarer Araidi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Islamsk fundamentalisme, ikke bosettinger, er problemet, har ambassadøren tidligere sagt i ABC Nyheter.

- Har Norges syn på konflikten blitt mer balansert etter at Barth Eide overtok for Jonas Gahr Støre?

- Jeg vil nødig blande meg inn i norsk innenrikspolitikk.

Les også: Støre ga Israel vetorett

- Bosetterne kan forbli i Palestina

- Når det gjelder bosettingene, kan de forbli der. Hvis det blir en avtale, vil ikke bosettinger bli noe problem. Innbyggerne der kan bli en del av en palestinsk stat. I dag bor jo 1 million palestinere i Israel, så hvorfor ikke? Eventuelt kan bosettingene bli evakuert. Det er også mulig for to stater å utveksle territorier, sier Naim Araidi.

- Hva syns du om at palestinere blir utestengt og fortrengt fra Jerusalem?

- Hvem sier det? Mange palestinere selger eller leier ut husene sine i dyre dommer. Her og der skjer unntak. Men Israel er en rettsstat. Og personer som ikke har har israelsk ID-kort, kan ikke slå seg ned i Øst-Jerusalem. De som er uenige i avgjørelsen, kan gå til Høyesterett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Får rapport om israelsk apartheidstat i fanget

- Norge krever jo ikke Betlehem

«Norge er særlig kritisk til beslutningen om å gå videre med planleggingen for bygging i E1 øst for Jerusalem. Dersom E1 bygges som planlagt vil Vestbredden bli delt i to, Jerusalem avskåret fra Vestbredden og tostatsløsning umulig å gjennomføre på en meningsfull måte.».

Det sa utenriksminister Barth Eide om erklæringen den israelske regjeringen kom med som reaksjon på at Palestina ble godkjent som observatørstat i FNs generalforsamling.

- Er du uenig med den norske utenriksministeren i dette?

- La meg spørre dere nordmenn: Dere er kristne – men gjør ikke krav på Betlehem. Du har et Vatikanet midt inne i Roma. I framtida kan du ha alle folkeslag i Jerusalem. Jeg ser ikke noe problem i dette, slår Israels ambassadør Naim Araidi fast.