Det ble ikke dommedag likevel:Verden består!

REDDET VERDEN: En sjaman i Peru gjennomførte ritualer torsdag for å forhindre verdens undergang. Fredag så det ut til at han hadde lykkes. (Foto: Mariana Bazo / Reuters / NTB scanpix)
REDDET VERDEN: En sjaman i Peru gjennomførte ritualer torsdag for å forhindre verdens undergang. Fredag så det ut til at han hadde lykkes. (Foto: Mariana Bazo / Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kan alle hjerter glede seg. Ryktene om verdens undergang viste seg å være betydelig overdrevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Mayakalenderen og dommedag:

* Mayakalenderen er et kalendersystem brukt av mayaene i Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador og Honduras, før den spanske erobringen på 1500-tallet

* Kalenderen består av en rekke sykluser av forskjellig lengde

* 21. desember 2012 er siste dag i den 13. b'ak'tun, en periode på 144.000 dager eller rundt 394 år, regnet fra mayaenes dato for verdens skapelse, 11 august 3114 før Kristus i den gregorianske kalender

* Den respekterte amerikanske forskeren Michael Coe spekulerte i 1966 om at mayaene forventet at den nåværende verden, i likhet med den forrige, skal bestå i 13 b'ak'tuner

* Denne ideen har fått stor utbredelse i populærkulturen og alternative bevegelser, der det påståtte profetien tas på største alvor og kombineres med forskjellige dommedagsscenarier

* Eksperter på mayakulturen viser på sin side til at det ikke finnes mayaskrifter som slår fast at verden skal gå under på denne datoen, og at flere nevner datoer langt inn i framtiden.

* Kalendersystemet er basert på enheter på 20, og den nåværende epoke på 20 b'ak'tuner utløper først 21. oktober 4772

Mayakalenderen som ble kalt «Den lange tellingen» og strakte seg over 5.000 år, utløp ved vintersolverv fredag. Helt nøyaktig «snudde» sola klokka 12.11 norsk tid og mange har dermed tolket det slik at dommedag er kommet.

Andre, mer optimistisk anlagte mennesker, tror dette er begynnelsen på en ny epoke for verden – ut med grådighet og kapitalisme, inn med visdom og positivitet, fred og harmoni.

Trykk her for å lese om alle gangene vi har tatt feil før

En misforståelse

Men det hele var altså en misforståelse, ifølge noen eksperter.

– Mayaene sa ingenting om det som blir skrevet om dette, verken at det skal skje store hendelser eller at verdens undergang er nær eller at det kommer til å skje en stor katastrofe, sier arkeologen José Luis Romero til nyhetsbyrået DPA.

Tusenvis av mennesker verden over har det siste døgnet forberedt seg på dommedagen ved å søke tilflukt i bunkere eller selvbyggede tilfluktsrom, eller flokket seg til mayaruiner, for eksempel Tikal i Guatemala, for å se hva som ville skje da solvervet inntrådte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Märtha gleder seg til dommedag

Australia lever

I Australia, et av stedene der solen først gikk opp fredag, opplevde det nasjonale turistbyrået stor aktivitet på Facebook-sidene sine. Mange lurte på om dommedagen var kommet alt, eller ikke.

– Vi er i live, kunne byrået fortelle.

Andre steder har det siste døgnet gitt festløver en anledning til å samles – som en siste mulighet til å glede seg, eller for å feire den nye tiden de tror skal komme.

Les også: Mayaleder: - Nei, verden går ikke under 21. desember

– Vi vil bryte ut i kjærlighet og fred og harmoni, erklærte Enna Blackwood i bandet Anarchist Wood, som ifølge London Evening Standard spilte på en av dommedagsfestene i London natt til fredag.

For alle oss som tenkte at vi kunne spare oss bryet med å kjøpe julegaver i år, begynner det nå å bli dårlig tid. Idet den nye tidsregningen starter, er det 76 timer og 49 minutter til julen ringes inn klokka 17 mandag.