Gardermoen: Frosttåke skaper forsinkelser

Det tar tid å avise flyene før de skal ta av. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
Det tar tid å avise flyene før de skal ta av. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix

Flere fly er kansellert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi sliter med dårlig vær, og har blitt nødt til å kansellere noen avganger. Jeg forstår at dette er veldig frustrerende for passasjerene, men beklagelig nok får vi ikke gjort noe med været, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nilsen, til ABC Nyheter.

Han opplyser videre om at Norwegian hadde tekniske problemer i formiddag.

– Det er imidlertid ikke hovedproblemet. Alle sliter med «freezing fog», som gjør at flyene bruker lenger tid på avising, sier Sandaker-Nilsen.

For Norwegian førte problemer med avisingsutstyret til at selskapet har måttet kansellere ni avganger, skriver VG.

Dette fører til at flere tusen Norwegian-passasjerer blir opptil tre timer forsinket. Det er bare Norwegian som har hatt tekniske problemer, men fikk ringvirkninger for de andre flyselskapene, som også sliter med frosttåken.

Torsdag er det beregnet 63.600 passasjerer vil reise fra Gardermoen.

– Det er fortsatt tåke og den kommer nok til å ligge utover kvelden. Passasjerene må forvente mindre forsinkelser, men sånn som det ser ut nå, så er situasjonen i bedring, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB torsdag kveld.

Mye bagasje

I oppkjøringen til julehelgen er det også mange som reiser, og de har gjerne mer bagasje enn på en gjennomsnitts torsdag.

– Folk har kanskje med seg ski, eller de skal ha med litt ekstra julemat. I tillegg er det nok en del som har med ekstra bagasje fordi de skal videre på ferie etter hvert. Og når det er flere som reiser og de reiser med mer, blir det litt mindre plass til alle, forklarer Andersen.

Tross den store trafikken, kan han fortelle at det flyter fint gjennom sikkerhetskontrollen.

Les også: Snøvær skapte trafikkaos på Vestlandet

Møt som normalt

Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) opplyser på sine nettsider om at alle passasjerer må bergne forsinkelser:

– På grunn av værforholdene må det påregnes forsinkelser ved Oslo Lufthavn. Vi ber alle reisende møte som normalt, og forholde seg til informasjon fra sitt flyselskap, skriver OSL.

Tåken gjør også at det tar lengre tid for fly å ta av:

– Dette værfenomenet gjør at vi av sikkerhetsmessige årsaker må ha større avstand mellom flyene som kommer inn. Samtidig må alle fly som skal lette, avises først. Det gjør at ting tar mer tid, og det gir noen forsinkelser, forklarer Andersen ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Les også: SAS-fly skled av rullebanen på Kastrup

Mye trafikk

OSL regner også med mye trafikk fredag, lørdag og søndag, siden folk skal hjem til jul, og ber reisende beregne ekstra tid før avgang.

Sandaker-Nilsen i Norwegian oppfordrer alle passasjerer om å følge med på beskjeder fra flyselskapet.

– Det bør følge med på nettsidene og flyene er i rute eller kansellert. Har man registrert seg som bruker får man sms om det er endringer, sier han til ABC Nyheter og legger til:

– Vi jobber med å informere våre passasjerer fortløpende.

Dersom flyavgangen har blitt kansellert får passasjeren reisen refundert fullt ut. Eller så blir reisen booket om, opplyser Norwegian.


Personvernpolicy