Her blir det kø

KAOS: Vegtrafikksentralen øst forventer at den største flaskehalsen blir et område med vegarbeide på E6 ved Mjøsa. Her kan det være lurt å styre unna tidspunktene for sprengningsarbeider, som du kan lese mer om nedenfor. (Foto: Colourbox.com)
KAOS: Vegtrafikksentralen øst forventer at den største flaskehalsen blir et område med vegarbeide på E6 ved Mjøsa. Her kan det være lurt å styre unna tidspunktene for sprengningsarbeider, som du kan lese mer om nedenfor. (Foto: Colourbox.com)

Julerushet forventes å starte fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om veitrafikksentralene:

tilbake til toppeNorge er inndelt i fem regioner: nord, midt, vest, sør og øst, med en vegtrafikksentral i hver region. Det er fra tre til fem fylker i hver region, og vegtrafikksentralene er beliggende i Mosjøen, Trondheim, Bergen, Porsgrunn og Oslo. Vegtrafikksentralen for region øst, som er i Oslo, har i tillegg et nasjonalt operativt ansvar for vegmeldingstjenesten.Informasjon sendes ut fra Vegtrafikksentralens info-avdeling til ulike kanaler.

Den mest effektive kanalen for bilister på veien, er åpenbart radiomeldingene. For øvrig kan du også finne informasjon på nettsiden til Statens vegvesen, under trafikkmeldinger . De har også en tjeneste for trarfikkmeldinger via mobil, og på tekst-TV.

Det er klart for den store juleutfarten, og flyplassene har allerede gått ut og varslet om at alle som skal ut og reise i dagene nå før jul, bør møte opp i ekstra god tid.

Men også du som skal bruke bilen bør legge inn ekstra god tid. Julerushet er nemlig forventet å starte i morgen, fredag.

– Vi forventer at det starter litt utpå dagen i morgen, rundt arbeidstid slutt, og kanskje litt tidligere enn vanlig - vi forventer at mange kanskje går litt tidligere fra jobb i morgen, sier kontorleder Therese Thowsen i Vegtrafikksentralen øst til DinSide.

– Nå er det gunstig jul for veldig mange, så vi vil tro at mange har tatt seg fri de to dagene i romjulen, og forventer at mange vil komme seg avgårde tidlig for å komme fram til der de skal feire julen, sier Thowsen videre.

Les også: Ingen garantier for fint julevær

Råd for kolonnekjøring

  • Sørg for at det er nok drivstoff på tanken.
  • Ha lykt, slepetau og snøspade lett tilgjengelig.
  • Det er lurt å ha med mat og varm drikke.
  • Ta med varme klær og vintersko.
  • La lufteanlegget forsyne frontruten med kald luft. Det hindrer ising.
  • Bruk nødblink.
  • Hold øyekontakt med bilen foran.
  • Hold mest mulig jevn hastighet og følg kolonnen.
  • Ikke kjør ut av kolonnen eller forsøk å snu.
  • Hvis du må stoppe eller det blir stopp i kolonnen, må du ikke bevege deg bort fra bilen. Det kan være livsfarlig.

(Kilde: Vegvesen.no)

Her kommer køene

Thowsen jobber i Vegtrafikksentralens region øst, som er beliggende i Oslo, og som også har nasjonalt operativt ansvar for vegmeldingstjenesten for hele landet.

– Flaskehalsen i vår region er E6 langs Mjøsa, mellom Minnesund og Skaberud. Der er det et veiarbeidsområde med nedsatt hastighet og sprengningsarbeide, med 30 minutters stans i trafikken. Det kan være greit for trafikantene å være oppmerksomme på, sier Thowsen.

Hun opplyser at det ikke vil være sprengninger med stans i trafikken etter klokken 13 fredag. Men ikke gled det for tidlig, for det vil sannsynligvis være sprengningsarbeider igjen allerede på lørdag. Tidspunktene for dette vil legges ut på vegvesen.no sine nettsider for trafikkmeldinger , i løpet av fredag morgen. Du kan sjekke disse tidspunktene her.

– Det kan fort bli litt kødannelse. Det lønner seg derfor å følge med og styre unna disse tidspunktene, alternativt velge riksvei 4. Et annet alternativ er E16 fra Kløfta til Skarnes, videre derfra fylkesvei 24 og riksvei 3 - og ut igjen på E6 ved Kolomoen, anbefaler Thowsen. Vegtrafikksentralen forventer den største utfarten fredag etter arbeidstid, og lørdag. Og noe på søndag.

– Vi forventer også at det er mye trafikk rundt i sentrumsområder og rundt kjøpesentre, sier Thowsen til DinSide.

Stengte veier og kolonnekjøring

I tillegg til ovenfor nevne flaskehals ved Mjøsa, er det også lurt å sjekke ut kolonnekjøringer og stengte veier. Thowsen opplyser at E10 over Bjørnefjell og E6 over Saltfjellet er stengt fra julaften klokken 17, fram til 1. juledag klokken 12.

– Bortsett fra det, er det viktig at publikum søker informasjon og følger med på værvarsler og trafikkmeldinger. Det er ikke noen andre fjell som skal være stengt etter planen, men det er noen faste fjelloverganger som er nattestengt, og så kan det bli stengt på grunn av været, sier Thowsen.

Hun sier at været ser greit ut så langt, fram til julaften, men henviser til meterologene for å holde seg oppdatert på været.

– Beregn god tid på turen og hold deg oppdatert på trafikkmeldinger. Ellers må man passe på å kjøre etter forholdene, passe på å holde god avstand, og holde køen - og ikke foreta farlige forbikjøringer, sier Thowsen.

Høy fart og forbikjøringer som skaper farlige situasjoner, er en gjenganger i jule- og nyttårstrafikken. De fleste ulykkene er møte- og utforkjøringsulykker. Forbikjøringer er også noe som ofte skaper kluss i trafikken, enten i form av påkjøring bakfra, utforkjøring eller møteulykke, ifølge Statens vegvesen.

– Det er også lurt å gi en advarsel i forhold til hjortevilt. Når det nå er kommet snø, trekker de lenger ned mot veibanen. Ha derfor respekt for varselsskiltene for hjortevilt, påpeker Thowsen.

– Bruk SOS-telefonen!

Dersom uhellet skulle være ute, og du trenger assistanse: Bruk nødtelefonen. Det gir deg raskere hjelp enn ved bruk av mobiltelefonen.

Får du trøbbel med bilen din, eksempelvis i en tunnel eller langs en hovedvei, bør du plukke opp røret på en SOS-telefon, heller enn å bruke din egen mobiltelefon. Da får du raskere hjelp, og de vet straks nøyaktig hvor du befinner deg. Christian Prydz, trafikkoperatør i faggruppe for styring ved Vegtrafikksentralen, har tidligere sagt til DinSide at det virker som om mange vegrer seg for å bruke nødtelefonen.

– Det virker som de fleste nok er litt redde for å bruke nødtelefonen. De tror kanskje at det ikke er stor nok sak at bilen har stoppa, men alt som har med stopp i tunnel er stor sak for oss. Her er det bare å løfte av røret, så hjelper vi deg videre, sa Christian Prydz, i forbindelse med vårt besøk hos Vegtrafikksentralen tidligere i år.

Tom for bensin? Bruk nødtelefonen, oppfordrer Prydz. Vegtrafikksentralen kan være behjelpelige med det også - og det går mye raskere enn om man skal forlate bilen og hente bensin på egen hånd.


Personvernpolicy