Mange syke etter å ha spist østers

Det er bekreftet smitte av norovirus i østers av typen umami som er importert til Norge fra Nederland med holdbarhet til 20. desember.

Mange ble syke av å spise østers på julebord. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
Mange ble syke av å spise østers på julebord. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen som har bekreftet smitten, er gjort etter at mange nå i førjulstiden er blitt syke etter å ha spist østers fra Nederland på hotell på Geilo og i Oslo.

Etter julebordsservering på Thon Hotel Opera i Oslo forrige helg ble 55 personer syke. På Geilo er det mistanke om at to ble syke etter å ha spist østers på Bardøla Høyfjellshotell.

Les også: 319 syke etter julebord

Ifølge Mattilsynet er det norovirus i østers som har vært årsak til sykdommen. Etter at mange av hotellgjestene ble syke, ble det tatt prøver av mistenkt mat og det ble funnet norovirus i østers fra Nederland.

Norovirus, mer folkelig kalt omgangssyke, er forholdsvis kortvarig, men gir ofte kraftig oppkast og diaré. Sykdommen smitter svært lett, og god håndhygiene er en viktig forebyggende faktor.

Med tanke på at østers er en ferskvare, regner Mattilsynet med at mye av østersen allerede er spist. Tilsynet ber syke som har mistanke om at de er blitt dårlige etter å ha spist østers, om å ta kontakt med sitt lokale Mattilsyn-kontor. Ved langvarig sykdom, mer enn to til tre dager, bør fastlege oppsøkes.

Partiet med østers trekkes nå tilbake av importøren og berørte grossister, ifølge Matportalen.

Les også: 170 ble syke etter julebord på Ringerike