Sverige vil ikke la EU diktere snus

SNUS. Kommisjonen ønsker å forby «karakteriserende» smaker som blant annet sterk mentol i tobakksprodukter. Foto: NTB Scanpix
SNUS. Kommisjonen ønsker å forby «karakteriserende» smaker som blant annet sterk mentol i tobakksprodukter. Foto: NTB Scanpix

EU-kommisjonen vil ha bort sterke smakstilsetninger i tobakk og opprettholde forbudet mot snus. Men Sverige har ikke tenkt å la seg diktere om snusens innhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til svenskenes skuffelse inneholder Kommisjonens forslag til reviderte regler for tobakksprodukter fortsatt et eksportforbud mot snus.

Svenskene er unntatt EU-forbudet mot snus, men får bare eksportere den til Norge – som også har et unntak gjennom EØS-avtalen.

Kommisjonen ønsker videre å forby «karakteriserende» smaker som blant annet sterk mentol i tobakksprodukter.

Det er en regel som også er tenkt å gjelde snus, men gjennomføringen kan bli uklar ettersom det er egne paneler som skal vurdere smakstilsetningene.

– Jeg hørte at de skal ha et testpanel i Brussel, sier Patrik Hildingsson i snusprodusenten Swedish Match tørt til nyhetsbyrået TT om hvordan «noen ikke-svensker skal smake på den svenske snusen».

Les også: EU går for snus-forbud

Regulerer selv

Sverige kommer fortsatt til å hevde at det er svenske myndigheter som bestemmer over snusens innhold, sier den svenske ministeren Maria Larsson.

– Om ikke snusen slipper inn i EU, så forbeholder vi oss retten til å regulere den varen selv, sier hun til TT.

Den svenske handelsministeren Ewa Björling har tidligere truet med snuskrig «i full skala».

EUs helsekommissær Tonio Borg innrømmet onsdag at svenske myndigheter ikke er beroliget – «for å si det mildt».

Les også: Slik skader snusen deg

Advarsler

Videre er det sigarettpakkene Borg konsentrerer seg om. Pakker på under 20 sigaretter skal bort.

Tre firedeler av for- og baksiden av sigarettpakkene skal dekkes av helseadvarsler gjennom både bilder og tekst. Det skal stå advarsler på sidene også, noe som gir liten plass på innpakningen til merkenavn og logo.

– Vi forbyr ikke røyking, men vi gjør det mindre attraktivt. Tobakk skal se ut som tobakk og smake som tobakk, sa helsekommissær Borg.

EUs tobakksdirektiv gjelder for Norge gjennom EØS-avtalen, og endringer er derfor også aktuelle for norsk lovgiving.

Les også: Stadig flere unge begynner å snuse

Lang prosess

Kommisjonen har arbeidet med forslaget i to år, og det har vært drevet omfattende lobbyvirksomhet av tobakksindustrien, ifølge Reuters.

– Forslaget bryter helt klart med tysk og europeisk lov, har talsperson Svea Schröder i tobakksgiganten Reemstma i Hamburg sagt til nyhetsbyrået om innpakningsreglene.

Hun peker på både opphavsregler og merkevareregler.Uansett står man foran en lang prosess for tobakksdirektivet i EU-systemet, der det kommer til å bli heftig debatt. Forslaget fra Kommisjonen må godkjennes av både medlemslandene og EU-parlamentet, og det er en prosess som kan ta opptil to år.

Personvernpolicy