Giske: Ikke hatt befatning med Entra-ansettelsen

BENEKTER. Trond Giske avfeier kritikken. – Det har vært ganske grove beskyldninger om kameraderi og korrupsjon, sa Giske. Foto: NTB Scanpix
BENEKTER. Trond Giske avfeier kritikken. – Det har vært ganske grove beskyldninger om kameraderi og korrupsjon, sa Giske. Foto: NTB Scanpix

Næringsminister Trond Giske (Ap) sier at han «ikke har hatt befatning med ansettelsen av ny Entra-sjef overhodet». Han benektet også å ha skaffet venner stillinger i næringsselskaper i sin statsrådstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Stortingets åpne høring onsdag møtte en kamplysten næringsminister som sa at han hadde blitt beskyldt for ting av pressen i denne saken som han ikke kjente seg igjen i.

– Det har vært ganske grove beskyldninger om kameraderi og korrupsjon, sa Giske som blankt avfeide kritikken.

– I min tid i Næringsdepartementet har det ikke vært en eneste nær venn av meg som er blitt satt i et eneste selskap, sa han.

– Er kjernen i den politiske konflikten

Han sa også at teorien om kameraderi manglet det viktigste, nemlig en kamerat som han skulle ha plassert et sted.

Giske sa også at han ikke hadde hatt noe med ansettelsen av Rune Olsø å gjøre som Entra-sjef, etter at han ble kjent inhabil av Næringsdepartementets egne folk.

– Ikke før dette skjedde heller for så vidt, la han til. Han nektet dermed en hver befatning med ansettelsen, som ifølge kritikerne skjedde på svært ukonvensjonell måte.

Giske viste også til at han mener det er viktig å utøve et aktiv statlig eierskap.

– Dette er kjernen i den politiske konflikten. De som kjemper imot statlig eierskap og de som aktivt vil bruke det og ta nasjonal kontroll over viktige ressurser, sa han.

Sørge for kompetente ledere

I sin innledning til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sa han også at han som næringsminister har villet bekjempe at «kapitalsterke Norge» blir en filialstat, men har mulighet til å eie selv.

Han viste også til at han mener det er en av statens viktigste oppgave å sørge for gode styrer og kompetente ledere.

– At staten har klare oppfatninger i nominasjonskomiteen betyr ikke at vi stiller ultimative krav, sa han.

En god dag

Giske var imidlertid svært fornøyd etter høringen i Stortinget om påståtte vennetjenester og uryddig statlig eierskap blant annet i forbindelse med valg av styremedlemmer.

– Det er bra det ble en høring. Dette har vært en god dag, sa han til TV 2 etter høringen.

Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), sier at komiteen satser på å være ferdig med sin innstilling i saken i løpet av februar, men at denne neppe blir enstemmig. I motsetning til Giske mente Anundsen at statsråden ikke hadde god grunn til å være fornøyd etter høringen.

– Jeg synes Giske svarte dårlig for seg. Jeg mener det er litt alvorlig når han ikke skjønner at den største eieren kortslutter prosessen, sa Anundsen, som reagerte på at staten har spilt inn sine styrekandidater svært sent i prosessen, blant annet da nytt Telenor-styre skulle velges.


Personvernpolicy