Giske lanserte egne folk etter at kandidatene var plukket ut

Leder Anders Anundsen (Frp) (til venstre) og saksordfører Per-Kristian Foss (H) ledet an i kritikken mot nærings- og handelsminister Trond Giske da kontroll- og konstitusjonskomiteen avholdt høring om hans utøvelse av det statlige eierskapet onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Leder Anders Anundsen (Frp) (til venstre) og saksordfører Per-Kristian Foss (H) ledet an i kritikken mot nærings- og handelsminister Trond Giske da kontroll- og konstitusjonskomiteen avholdt høring om hans utøvelse av det statlige eierskapet onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Først da valgkomiteen var i ferd med å sluttføre arbeidet med å plukke ut kandidater til styrene i Telenor og Kongsberg Gruppen, kom næringsminister Trond Giske med sine folk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det satte komiteene i en veldig vanskelig situasjon. Hvis du har innspill, så kommer du med dem fra start, slik at alt går gjennom normale prosesser. Du bruker ikke makten til å overkjøre alle de andre eierne, sier leder Anders Anundsen i kontroll- og konstitusjonskomiteen til NTB.

Opposisjonen, anført av Høyre og Fremskrittspartiet, er sterkt kritisk til hvordan nærings- og handelsminister Trond Giske har utøvd det statlige eierskapet i forbindelse med valg av styremedlemmer i Telenor og Kongsberg Gruppen. Det har kommet antydninger om kameraderi, nepotisme og noe som «minner om korrupsjon», slik Frp-leder Siv Jensen formulerte det i et intervju med NTB.

Les også: – Det er ikke noe galt i å ha venner

Under den åpne høringen på Stortinget onsdag kokte saken ned til at departementets representant lanserte nye kandidater så sent at nominasjonskomiteene fikk trøbbel med å overholde sine egne frister. Likevel syntes departementets innspill til styresammensetningen å være godt innenfor hva en majoritetseier kan tillate seg, ifølge høringsdeltakerne.

Les også: Stusset over honorar til Flåthen

– Presset inn sin mann

For Telenors del var en opprinnelige gruppe på 60-70 kandidater silet ned til en liste på fire navn da Nærings- og handelsdepartementet foreslo Trond Giskes venn og partifelle, fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag. Da han ble veid, funnet for lett og plassert i bedriftsforsamlingen, lanserte departementet partiveteran og tidligere statsråd Hallvard Bakke.

Forslaget kom så sent at nominasjonskomiteen ikke hadde tid til å underlegge hans kandidatur de samme undersøkelser og vurderinger som resten av styrekandidatene, ifølge daværende leder Jan Erik Korssjøen i nominasjonskomiteen. I praksis brøt Giske med sine egne eierskapsprinsipper, mener stortingsrepresentant Per-Kristian Foss i Høyre.

– Det er svært uheldig at man presser inn sitt eget styremedlem etter at alle andre er vurdert. Det er min påstand at Hallvard Bakke ikke ville vært medlem av Telenor-styret hvis han var blitt lansert fra starten av, sier Foss.

Opplevde ikke press

Korssjøen og nåværende komitéleder Anders Skjævestad poengterte imidlertid flere ganger at de ikke opplevde departementets innspill og deltakelse i prosessen som press – selv om innspillene riktignok satte komiteen under tidspress. Det framkom heller ikke opplysninger om at Giske selv hadde kontaktet eller på andre måter presset på for å få sine kandidater igjennom nåløyet.

– Ifølge Korssjøen er det ikke uvanlig at eiere først begynner å reagere når komiteens arbeid nærmer seg slutten. Ingenting av det vi har hørt i dag bekrefter press eller andre former for uregelmessig oppførsel. Det bekrefter det jeg har sagt hele tiden, at dette ikke er er sak, sier stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap).

Også Sverre Valvik, leder for valgkomiteen til Kongsberg Gruppen, reagerte på at Giskes representant var svært sent ute med å kreve styreplass for LO-leder Roar Flåthen, selv om han så vidt var innenfor tidsfristen. Komiteen måtte områ seg for komme fram til et svært uvanlig kompromiss: Flåthen ble fast møtende varamedlem, uten stemmerett, men med talerett. Honoraret ble satt til det samme som ordinære styremedlemmer får.

– Alle vet at staten har majoritet, men jeg følte ikke noe press. Det gjaldt å finne en løsning som ivaretok alles interesser, sa komitémedlem Alexandra Morris.

Personvernpolicy