Nakenbilder av unge elever legges ut på Istagram

Skoleledelsen har i over en måned forsøkt å få slettet en kontoen med sexbilder av elevene, men bildene er fortsatt der. Onsdag var det nytt ungdomsbråk i Göteborg etter uroen om ryktespredning på internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er forferdelig fordi det er så unge elever. Elevene går i femte og sjette klasse. De bør ikke ligge på Internett, sier en lærer som ønsker å være anonym til Aftonbladet.

Læreren forteller at skoleledelsen forgjeves har forsøkt å stoppe spredningen av bilder på det kjente nettsamfunnet Istagram. Brukeren av en profil har lagt ut hundrevis av bilder hvor flere elever er avbildet nakne, samt ha spredd sexrykter om elevene.

Til avisen sier læreren at de flere ganger har vært i kontakt med Istagram, men kontoene og bildene ligger fortsatt tilgjengelig på nettet.

– Man kan si at Instagram bidrar til å spre barnepornografi, mener læreren.

Opptøyer onsdag

Flere hundre ungdommer har de siste dagene samlet seg for å vise sin avsky mot bildene, men politiet har meldt om store opptøyer. Onsdag møtte mange ungdommer opp på Jerntorget i Gøteborg.

– De som er tatt hånd om, er siktet for å ha forstyrret den offentlige orden. I tillegg er en person er pågrepet for å ha satt en annen i en farlig situasjon ved å kaste en mindre sprengladning inn i en folkemengde, sier en talskvinne for politiet til GT.se.

Alle politiets reaksjoner skjedde nær Järntorget i Göteborg, der mye av onsdagens uro var konsentrert.

Rundt 100 ungdommer var fortsatt på stedet sent onsdag ettermiddag, men situasjonen var ifølge politiet under kontroll.

GT meldte samtidig om en til dels opphisset stemning utenfor Framtidsgymnasiet, en videregående skole i byen. Det var rundt 70 ungdommer igjen ved skolen.

Les også: Opprør på skole etter sex-rykter på Instagram

Angrep journalister

Under uroen onsdag truet flere ungdommer pressefolk, spesielt fotografer, og forsøkte å tvinge dem til å slutte å ta bilder og å filme. Fotografer fra blant annet nyhetsbyrået TT og avisen GT ble utsatt for dette.

En ungdomsgruppe forsøkte å storme inn handikapinngangen i en kommunal bygning som tidligere var en politistasjon, trolig i den tro at det fortsatt var politiet som holdt til der.

Politiet har også hendene fulle med å ta seg av rundt 50 anmeldelser som er kommet inn etter bråket tirsdag.

Etter å ha vært noe uforberedt på uroen som oppsto dagen før, var politiet onsdag bedre forberedt på å kunne gripe raskt.

– Vi har støvsugd stasjonene våre for å kunne kalle inn personale som ellers skulle ha fri. Vi håper at vi selv skal kunne kalle sammen 150 personer like lett som en gruppe på Facebook, sa politiets talsmann Stefan Gustafsson.

Les også: Opprør på skole etter sex-rykter på Instagram

17-årig jente

En 17 år gammel jente i sentrum for kaoset ved en skole i Göteborg nekter å ha spredt sexrykter og krenkende innlegg på bildedelingstjenesten Instagram på internett.

– Jeg har vært i avhør hos politiet. Men jeg er falskt anklaget. Jeg har ikke gjort dette. Andre står bak kontoen på Instagram, sier hun til Expressen.

Jenta sier videre at hun selv er blitt uthengt med bilde og krenkende beskrivelser.

– Den personen som virkelig ville ødelegge for meg, har lyktes nå, sier 17-åringen.

Hemmelig adresse

Jenta befinner seg nå på hemmelig adresse.

– Jeg vet ikke når jeg kan dra tilbake på skolen. Politiet bestemmer. Jeg blir værende der jeg er. Her er jeg i sikkerhet, sier hun.

Ifølge 17-åringen begynte det hele med at det ble lagt ut et bilde av henne på Instagram med en krenkende tekst. Hun sendte da en epost til dem som hadde kontoen, der hun truet med å politianmelde dem om bildet ikke ble fjernet.

– Jeg tror de spredte rykter om at dette var meg fordi jeg skrev at jeg skulle politianmelde dem. Jeg ville skremme dem. Jeg skrev at jeg hadde IP-adressen deres. De tok bort bildet, men spredte at jeg sto bak dette, sier jenta til Expressen.

Les også: 17-åring benekter å stå bak sladder

– Uskyldig

Hun gikk til skolen tirsdag til tross for at hennes navn var i ferd med å spre seg som ild i tørt gress på sosiale medier.

– Jeg vet jeg ikke har gjort noe. Jeg vet jeg er uskyldig og ikke har noe å skamme meg over. Men da jeg kom dit, var det politibusser utenfor. Læreren min sa jeg måtte bli med politiet.

På spørsmål om hva hun vil si til jentene som er blitt hengt ut på den omstridte Instagram-kontoen, svarer hun:

– Jeg synes virkelig synd på dem. Jeg vet hvordan det er å bli uthengt, i og med at de gjorde det med meg også.


Personvernpolicy