Jens Stoltenbergs julebudskap:

Stoltenberg ser helt nytt veivalg for Norge til høsten

Julehygge og valgkamp: Statsminister Jens Stoltenberg serverte mat og problemer for norsk presse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Julehygge og valgkamp: Statsminister Jens Stoltenberg serverte mat og problemer for norsk presse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

- Aldri tidligere har de borgerlige så klart sagt at de vil regjere sammen med Fremskrittspartiet. Det gir et nytt tyngdepunkt i norsk politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa statsminister Jens Stoltenberg onsdag da han inviterte til den tradisjonelle julelunsjen for pressen i regjeringens staselige representasjonsbolig bak Slottet.

- Det er noe helt nytt ved stortingsvalget vi står foran neste høst. Vi har aldri tidligere sett at høyresiden så klart har sagt at en alternativ regjering vil være med Fremskrittspartiet. Det er en ny linje.

- Før kuttet Høyre på bistand og miljø. Men så lagde de forlik med KrF og Venstre. Og da ble kuttene mindre. Nå skal de lage forlik med Frp! Da blir det et helt annet tyngdepunkt, sier Stoltenberg.

Bakgrunn: Stoltenberg: - Kommer til å forandre Norge

- Farlig usikkerhet

- Det betyr flere ting, blant annet usikkerhet om noe det er viktig det ikke er usikkerhet rundt: Ansvarlig oljepengebruk. Og dette greier man fortsatt ikke å bli enige om på borgerlig side, fortsatte statsministeren.

- En borgerlig regjering med et nytt tyngdpunkt vil bety betydelige kutt i skatteinntekter, noe som vil gå utover velferden i Norge, advarer han.

- Et annet område der vi ser betydelige forskjeller på de to regjeringsalternativene, er privatisering. Privatisering av skolen i stedet for at det skal være en felles skole. Vi har nå stor framgang i læring. Én grunn til at vi har lyktes, er at vi har satset betydelig på fellesskolen.

Tror borgerlige vil selge vannkraften

- Jeg har inntrykk av at høyresiden fortsatt vil privatisere vannkraften, sa Stoltenberg - samme dag den borgerlige opposisjonen la fram et forslag der de påberoper seg å beholde dagens regime for eierskap av fossekraften.

Les også: De borgerlige vil beholde dagens eierskapsregime

Familiepolitikk er et annet område Stoltenberg framholdt som forskjell mellom blokkene.

- De ønsker å gjeninnføre kontantstøtte for toåringer, avskaffe pappapermisjonen og Høyre ønsker å øke maksprisen i barnehager. Alt dette er å redusere noen av de viktigste virkemidlene for likestilling og inkludering.

Uvisst om Norwegian

Han gjentok også regjeringens syn på hvor viktig klimapolitikken er, og hva man skal gjøre i fraværet av en sterk

- Jeg forstår ikke at de borgerlige - av alle steder - skal spare penger der vi virkelig ser resultater av klimasatsingen. Det er bevilgninger for å redusere avskogingen i Brasil og andre land, slo Stoltenberg fast.

Han understeket også betydningen for Norge av et velorganisert arbeidsliv med sterke parter som kan inngå avtaler om tariffoppgjør og reformer.

- Men hvor sterkt kan du og regjeringen stå imot globaliseringens påvirkning på norsk arbeidsliv? Er du enig med LO-leder Roar Flåten i at Norwegians utenlandsbaser må følge norske lønns- og arbeidsvilkår, eller vil det prise Norwegian ut av markedet?

- Vi har en kjempeutfordring med å holde norske lønns- og arbeidsbetingelser i en globalisert markedsøkonomi. Hovedinnholdet er at det har gått bra i Norge hittil, sier Stoltenberg på ABC Nyheters spørsmål.

- Det har vi klart trass i at befolkningsøkningen i fjor fra innvandring var den høyeste noensinne. En klar ulempe er at det kan svekke norske lønns- og arbeidsvilkår. Derfor har vi innført betydelige tiltak som har virket til nå.

- Så har du problemet i den type internasjonal bransje som luftfart. Det er mer komplisert. Hvordan vi best skal gjøre det, er vi åpne for å diskutere. Derfor har vi nå et forslag om dette på en høring. Vi har ikke konkludert. Ønsket er å opprettholde norske lønns- og arbeidsvilkår. Spørsmålet er hvordan vi skal gjøre det, sier Jens Stoltenberg.

Personvernpolicy