Giske grilles av opposisjonen, benekter å ha gjort noe galt

MÅ SVARE FOR SEG: Trond Giske møter til høring onsdag ettermiddag. Der må han blant annet svare på påstander om venneansettelser. (Foto: NTB scanpix)
MÅ SVARE FOR SEG: Trond Giske møter til høring onsdag ettermiddag. Der må han blant annet svare på påstander om venneansettelser. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) benekter å ha gått for langt i å plassere venner og allierte i styre og ledelse i statens selskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ettermiddag kommer han til å forfekte dette synet når han i en drøy time blir grillet av opposisjonen under den åpne høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Etter det NTB forstår vil nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) bli konfrontert med flere saker hvor opposisjonen er kritisk til eierskapsutøvelsen – blant annet hvordan han skal ha øvd press på Telenor-styret i forbindelse med salget av TV 2 til danske Egmont.

Men det er spesielt de siste ukenes avsløringer av hvordan Giske skal ha forsøkt å plassere nære venner og politiske allierte på toppen av selskaper hvor Staten er inne som eier som er foranledningen for mandagens høring. Opposisjonen var ikke fornøyd med svarene statsråden har gitt skriftlig tidligere i prosessen og ønsker nå å konfrontere ham ansikt til ansikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke snakket med noen medlemmer i noen valgkomiteer utover departementets representant. Det er gjennom denne personen vi deltar i prosessene, sier Giske til NRK.

Bakgrunn: Stortinget åpner kontrollsak mot Trond Giske

Mistanke om kameraderi

Det er særlig prosessen rundt hvordan Giske skal ha krevd å få fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag inn i Telenor-styret. Men nominasjonskomiteen skal ha satt foten ned. Sandvik fikk i stedet plass i bedriftsforsamlingen. Spørsmålet er i hvor stor grad Giske skal ha presset på for å få aksept i komiteen for Sandviks kandidatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen har dessuten i den skriftlige delen av dialogen med Giske stilt kritiske spørsmål rundt Sandviks kvalifikasjoner til å sitte å styret for et internasjonalt telekomselskap. Verken Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti eller Senterpartiet er med på opposisjonens hardkjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At en statsråd skal måtte redegjøre for kvalifikasjonene til enkeltpersoner som eventuelt måtte være inne i en diskusjon rundt styreverv i statlige selskaper, vil være brudd på all sedvane og medføre en meget krevende praksis for framtiden. Det er urimelig og konstitusjonelt meget uryddig, har Kolberg uttalt tidligere.

Les også: Siv Jensen: - Minner om korrupsjon og bestikkelser

LO-lederen inn igjen

LO-leder Roar Flåthen ble sparket ut av styret i Kongsberg Gruppen av daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen (H), mens Kjell Magne Bondevik var statsminister. Giske krevde ham inn i styret da han ble nærings- og handelsminister, men styret var ikke på valg og det forelå ingen planer om endringer.

Saken endte med at Flåthen fikk en nyopprettet posisjon som varamedlem. Han får dermed delta på møtene, men uten å ha stemmerett. Honoraret er på 195.000 kroner i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Giske bekrefter overfor NRK at Flåthens kandidatur var begrunnet i ønsket om mer «samfunnskompetanse» i Kongsberg-styret. Men han benekter at han har gjort noe tilsvarende framstøt når det gjelder Sandvik.

Les også: Giske ga styreverv til vennens kone

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tredje konkrete saken gjelder Giskes gode venn Rune Olsø, som ble ansatt som Entra-sjef mot styreleder Siri Hatlens og flere styremedlemmers vilje. Han trakk seg bare rundt tre uker etter at han ble ansatt. Både tidligere styreleder Grace Reksten Skaugen og hennes etterfølger Siri Hatlen kommer til høringen for å gi sin versjon av hvordan ansettelsesprosessen foregikk.

– Det er ikke noe galt i å ha venner, og det er heller ikke noe galt i å være inhabil. Det som er galt er å blande seg inn i prosesser når man er inhabil, og det har jeg overhodet ikke gjort, sier Giske.

Høringen av Trond Giske starter etter planen klokken 17.30 ondag ettermiddag.