Legevaktdødsfall i Oslo skyldtes kvelning

En 35 år gammel mann døde etter å ha blitt lagt i gulvet inne på Oslo kommunale legevakt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
En 35 år gammel mann døde etter å ha blitt lagt i gulvet inne på Oslo kommunale legevakt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Kvelning i forbindelse med maktbruk var årsaken til at en 35 år gammel mann døde på legevakten i Oslo i november. Det viser den foreløpige obduksjonsrapporten som Spesialenheten for politisaker har mottatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I den foreløpige rapporten fra obduksjonen av avdøde er det antatt at døden har inntrådt som følge av kvelning ved press mot hals, opplyser etterforskningsleder Helle Gulseth.

Først om cirka tre måneder er det ventet at den endelige obduksjonsrapporten vil foreligge, og det gjenstår fortsatt en del etterforskning.

Det var 29. november at 35-åringen oppsøkte Sentrum politistasjon. Han var ifølge politiet utagerende og politiet mente derfor at han måtte få legehjelp. To politibetjenter tok ham med til legevakten.

Maktbruk

– En stund etter ankomst opptrådte han utagerende, og det ble ansett som nødvendig å bruke makt for å holde ham under kontroll. Da situasjonen fremsto som vanskelig å takle for de to tilstedeværende polititjenestepersonene, kom en ansatt ved Oslo universitetssykehus politiet til unnsetning, opplyser Gulseth.

De to betjentene og den ansatte har status som mistenkt. Opptak fra kamera på legevakten viser at det ble utøvd makt over et kort tidsrom, og at det ble igangsatt livreddende tiltak da man oppdaget at 35-åringen sluttet å puste.

Les også: – Brukte ikke ulovlig grep

Ikke suspendert

Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt beklaget hendelsen da den ble kjent,Han sier til NRK at han står fast på avgjørelsen om å la dem fortsette i tjeneste mens de er under etterforskning.

– Jeg kan ikke se at det foreligger noen omstendigheter som skulle være særlig annerledes enn da vi vurderte suspensjonsspørsmålet sist, slik at de kommer til å fortsette i tjenesten, sier Sjøvold.

Personvernpolicy