– Rune Øygård får ikke ødelegge mer

DØMT. Den fornærmede trøstes av kjæresten i bakgrunnne bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal og aktor statsadvokat Thorbjørn Klundseter. Mandag formiddag falt dommen i Vågå-saken der Rune Øygard ble dømt til fire års fengsel for overgrep. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
DØMT. Den fornærmede trøstes av kjæresten i bakgrunnne bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal og aktor statsadvokat Thorbjørn Klundseter. Mandag formiddag falt dommen i Vågå-saken der Rune Øygard ble dømt til fire års fengsel for overgrep. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Moren til den 17 år gamle jenta sier at Rune Øygard ikke skal få ødelegge datterens liv. Les hele dommen her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fornærmede 17-åringen har stått støtt i et mediesirkus hun og familien ikke var klar over skulle komme. I to og en halv dag sto hun i vitneboksen og forklarte om overpregene hun ble utsatt for av den tidligere Vågå-ordføreren.

Jentas mor har fulgt saken nøye og sier til VG at hun er stolt over hvordan datteren har taklet saken etter at den ble kjent.

– Han har ødelagt så mye. Han får ikke ødelegge mer. Det er vel det som har vært hennes innstilling også gjennom denne saken, sier moren i VGs papiravis tirsdag.

Hun legger ikke skjul på at hun føler seg sveket og lurt av Øygard som hun er i slekt med og har kjent i mange år.

– Jeg skulle ønske jeg kjente på magefølelsen min. Den varslet om at noe var galt. Men jeg stilte ikke nok spørsmål til det som skjedde og den kontakten de hadde. Og hvorfor skulle jeg det? Jeg stolte på Rune Øygard Han er i slekt med oss og en mann vi har kjent i mange år, sier hun.

Les hele dommen her!

Godt å bli trodd

Familien har prøvd å støtte datteren ved å leve så normalt som mulig mens rettsaken har pågått.

DØMT. Rune Øygard ble funnet skyldig i overgrep og ble dømt til fire års fengsel. Foto: NTB ScanpixDØMT. Rune Øygard ble funnet skyldig i overgrep og ble dømt til fire års fengsel. Foto: NTB Scanpix

Til Dagbladet sier den 17 år gamle jenta at hun først ikke forsto at Øygard ble dømt på alle punkter i tiltalen.

– Jeg fikk det ikke med meg fordi hjertet mitt banket, jeg var så nervøs, sier jenta.

Nå ønsker jenta å se fremover og fokusere på utdannelse.

– Det er godt å bli trodd, og at folk endelig fikk høre hvordan dette har vært for meg. Mange har nok ventet på dommen. Det er så mange som ikke har turt å si noe, men nå er det lettere for folk å snakke med meg, sier 17-åringen.

Les også: Stoltenberg: – Riktig av Øygard å trekke seg

Utnyttet jenta tillit

I dommen legger retten stor vekt på de 80 siders intensive samtalene på Skype, til tross for at verken Øygard eller jenta selv nevnte noe om samtalene i avhørene med politiet.

Det var først da polititterforskerne jaktet på tekniske spor på Øygards datamaskin, meldingene dukket opp.

– Retten finner det helt klart at de meldinger som er sitert viser at kommunikasjonen mellom fornærmede og tiltalte på Skype har vært seksualisert og kjæresteaktig. Dette er i tråd med fornærmedes forklaring, står det i dommen.

– Tiltalte har utnyttet både den tillit fornærmede og hennes foreldre har vist ham, og den stilling han har hatt som ordfører, i forholdet til fornærmede. Dette er straffskjerpende momenter, står det videre.

Les også: – Hennes troverdighet ble avgjørende

Brukte ikke prevensjon

I dommen står det at retten har lagt vekt på at Øygard ikke brukte prevensjon under samleiene med jenta og at han rådet henne til å slutte med p-piller.

– I skjerpende retning har retten videre lagt vekt på at tiltalte ikke brukte prevensjon under samleiene, med den risiko det medførte for sykdom og graviditet. Fornærmede brukte riktignok i perioder p-piller, men tiltalte rådet henne til å slutte med dette. Ved en anledning tok fornærmede en angrepille som hun fikk penger av tiltalte for å kjøpe, og retten legger til grunn at dette var en belastning for fornærmede.

Retten tror ikke på noe av det Øygard har forklarte om de avgjørende momentene i overgrepssaken mot seg.

KNUSENDE DOM. Tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg i Sør-Gudbrandsdal tingrett leste opp dommen mot Vågå-ordfører Rune Øygard mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpixKNUSENDE DOM. Tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg i Sør-Gudbrandsdal tingrett leste opp dommen mot Vågå-ordfører Rune Øygard mandag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Tiltalte framstår ikke på noen måte som en far eller en omsorgsfigur for fornærmede. Tvert imot er kontakten direkte i strid med de problemene han sa han ønsket å hjelpe henne med. Retten forstår ikke hvordan den sterkt seksualiserte tonen kan være hjelpende eller hvordan den er egnet til å bygge henne opp, fastslo tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg da hun leste opp grunnlaget for dommen.

Les også: Øygard i avskjedsbrev: – Jeg er uskyldig

Trakk seg mandag

Rett etter at han ble funnet skyldig, trakk han seg fra vervet som ordfører i Vågå kommune. I sitt avskjedsbrev til kommunestyret skriver Rune Øygard at han er lei seg for hvordan kommunene og innbyggerne har blitt fremstilt etter at han ble siktet for overgrep.

– Det generelle mediafokuset har vært stort og mye av det negativt, selv om dette langt fra er noen Vågåsak, og personen som har beskyldt meg for overgrepene er bosatt i en annen kommune, skriver ordføreren i et brev gjengitt av NRK.

Også den den store belastningen på familie, venner og Øygard selv er medvirkende årsak til at han ber om fritak fra ordførervervet.

– Ved at jeg får fritak fra alle verv jeg har som folkevalgt, håper jeg å bidra til at fokuset på Vågå kommune vil avta og at kommunen i framtiden igjen vil bli knyttet til de verdier og kvaliteter bygda fortjener, skriver Øygard.

Personvernpolicy